BLISKI ISTOK

Izrael objavio plan ponovnog otvaranja prelaza Erez na sjeveru Gaze

U saopćenju nije bilo detalja o količinama i vrstama roba koje će biti puštene u promet

Anadolija

FENA

5.4.2024

Izrael tvrdi da poduzima korake za povećanje protoka humanitarne pomoći u pojas Gaze, uključujući ponovno otvaranje ključnog graničnog prelaza Erez na sjeveru Gaze.

Više akcija

Ured premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) objavio je te planove u petak, nekoliko sati nakon što mu je predsjednik Džo bajden (Joe Biden) kazao da buduća američka podrška ratu u Gazi ovisi o tome da Izrael poduzme više akcija na zaštiti civila i humanitarnih radnika. 

U saopćenju nije bilo detalja o količinama i vrstama roba koje će biti puštene u promet.

Uprkos njihovim razlikama, Bajdenova administracija nastavila je, ipak, da pruža Izraelu ključnu vojnu pomoć i diplomatsku podršku za njegov šestomjesečni rat protiv Hamasa. Izrael se suočava s rastućom međunarodnom izolacijom nakon što su njegove snage ubile sedam humanitarnih radnika koji su pomagali u isporuci hrane u Gazi.

Na rubu gladi

Broj poginulih u Palestini premašio je 33.000, a ranjeno je još 75.600 ljudi, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Gaze. Ministarstvo ne pravi razliku između civila i boraca u svojim brojkama, ali tvrdi da žene i djeca čine dvije trećine poginulih.

Ujedinjene nacije navode da je veliki dio stanovništva na sjeveru Gaze na rubu gladi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.