SJEVER GAZE

Izraelski tenkovi gađali kolonu civila: Ministarstvo zdravstva Gaze tvrdi da je poginulo 11.000 Palestinaca

Palestinski zvaničnici objavili su da u Pojasu Gaze nema sigurnosnog koridora niti sigurnog područja te da izraelska vojska nastavlja napade na civile

Palestinci bježe iz svojih domova ka jugu Gaze. Twitter

Anadolija

10.11.2023

Više osoba je poginulo i povrijeđeno u napadu izraelske vojske na raseljene civile koji su krenuli prema jugu Gaze, saopćeno je iz Palestinskog ministarstva unutrašnjih poslova, javlja Anadolu.

- Ima mrtvih i povrijeđenih kao rezultat napada izraelskih okupacijskih snaga na raseljene civile koji idu prema jugu Pojasa Gaze - navedeno je u saopćenju obavljenom na Telegramu.

Izrael je pozvao na evakuaciju više od milion ljudi u sjevernom Pojasu Gaze te utvrdio da postoje "sigurnosni koridori" za prolaz raseljenih.

S druge strane, palestinski zvaničnici objavili su da u Pojasu Gaze nema sigurnosnog koridora niti sigurnog područja te da izraelska vojska nastavlja napade na civile i bolnice.

Prema posljednjim informacijama, u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 11.078 Palestinaca, uključujući 4.506 djece i 3.027 žena.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u proteklih 35 dana žestokih izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 11.078 Palestinaca, uključujući 4.506 djece i 3.027 žena, javlja Anadolu.

Portparol Ministarstva Ashraf al-Qudra saopćio je da je u protekla 24 sata u izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 266 ljudi, čime je broj poginulih od početka napada premašio 11.000.

On je kazao da je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze ranjeno 27.490 ljudi, a da se kao nestali u ruševinama vodi još najmanje 2.700 osoba, uključujući i 1.500 djece.

Al-Qudra je dalje kazao da je među ubijenim u izraelskim napadima u Gazi i najmanje 198 zdravstvenih radnika. Uništeno je 53 vozila hitne pomoći. Na meti napada bilo je 135 zdravstvenih ustanova u Gazi, a 21 bolnica i 47 domova zdravlja su van funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.