ŠEF PLAĆENIČKE VOJSKE

Prigožin najavio neočekivan povratak: Čekaju nas zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije

Prigožin je u glasovnoj poruci rekao da su "nažalost" neki od njegovih boraca prešli u druge "strukture moći", ali je rekao da se žele vratiti

Šef ruske plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin. Twitter

E. A.

31.7.2023

Šef ruske plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, poručio je da njegova grupa trenutno ne regrutira borce, ali da će to, vjerovatno, činiti u budućnosti, istakavši da ih čekaju zadaci koji će koji će biti izvršeni u ime Rusije.

- Danas definišemo naše naredne zadatke čiji je okvir sve jasniji. Bez sumnje, to su zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije -  poručio je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na Grey Zoni, Telegram kanalu povezanom s organizacijom Wagner.

Junska pobuna

Nakon junske pobune, Kremlj je rekao da će Wagnerovi borci koji nisu učestvovali u tome preći u regularnu vojsku, potpisavši ugovore s Ministarstvom odbrane.

Prigožin je u glasovnoj poruci rekao da su "nažalost" neki od njegovih boraca prešli u druge "strukture moći", ali je rekao da se žele vratiti.

- Sve dok ne osjetimo nedostatak ljudi, ne planiramo izvršiti nova zapošljavanja. Međutim, bit ćemo vam iznimno zahvalni ako ostanete u kontaktu s nama, a čim Domovina bude trebala stvoriti novu grupu koja će biti u stanju zaštititi interese naše zemlje, mi ćemo svakako krenuti s regrutiranjem - rekao je Prigožin.

Prisutnost u Africi

Nakon pobune, neki Wagnerovi borci su se preselili u Bjelorusiju i započeli obuku njene vojske. U komentarima objavljenim prošle sedmice, Prigožin je također rekao da je Wagner spreman dodatno povećati svoju prisutnost u Africi.

Njegova uloga tamo, posebno u podršci vladama u Maliju i Srednjoafričkoj Republici, izvor je zabrinutosti zapadnih vlada. Sjedinjene Američke Države su je optužile za činjenje raširenih zločina i nametnule joj sankcije kao zločinačkoj organizaciji.

Prigožin je naveo da radi u skladu sa zakonima zemalja u kojima posluje. Prošle sedmice pozdravio je vojni udar u zapadnoafričkoj državi Niger i napravio nešto što je izgledalo kao pokušaj za njegove borce da tamo uvedu red.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.