DOBRI ODNOSI

Erdoan: Spremni smo pružiti svu podršku u isporuci prirodnog plina Mađarskoj

Turska je nezamjenjiva za energetsku sigurnost Mađarske, rekla je Novak

Erdoan i Novak: Tokom jučerašnjeg susreta. Twitter

A. O.

30.3.2023

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), na zajedničkoj press konferenciji sa svojom mađarskom kolegicom Katalin Novak, izjavio je da je ova zemlja spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina preko Transanatolijskog plinovoda za prirodni plin (TANAP).

- Mi zajedno s Azerbajdžanom spremni smo pružiti svu podršku u isporuci prirodnog plina Mađarskoj putem TANAP-a – kazao je Erdoan.

Veze dvije zemlje

Tokom govora u Ankari, pozdravio je veze između ove dvije zemlje, dodavši da je ruka pomoći koju je Mađarska pružila Turskoj nakon dva razorna zemljotresa u februaru čvrsti primjer ovih snažnih odnosa.

- Razgovarali smo o različitim aspektima odnosa Turske i Mađarske na sastancima koje smo danas održali – kazao je Erdoan.

Između ostalog, potvrđena je zajednička volja za daljim jačanjem veza temeljenih na pojačanom strateškom partnerstvu.

Brojne teme

Na sastanku su također razgovarali o trgovinskim, vojnim te drugim odnosima.

- Slavit ćemo 2024. godinu kao godinu zajedničke kulture - rekao je Erdoan, naglasivši da ekonomski i trgovinski odnosi između Turske i Mađarske jačaju.

Naš opseg trgovine dosegao je 3,5 milijardi dolara prošle godine. Razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti s ciljem postizanja našeg zajedničkog cilja od 6 milijardi dolara, dodao je Erdoan.

Rat između dvije zemlje

Upitan o ratu Rusije protiv Ukrajine, Erdoan je izjavio da Ankara želi dovesti Moskvu i Kijev da počnu pregovore i "završe rat mirom za stolom".

Novak je pozdravila ulogu Turske u inicijativi za crnomorsko žito i pozvala na trenutni prekid vatre između Rusije i Ukrajine.

- Turska je nezamjenjiva za energetsku sigurnost Mađarske – rekla je Novak.

Novak je podsjetila na ulogu Turske u borbi protiv ilegalnih migracija, rekavši da je ta zemlja "ključna" u njihovom sprječavanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.