MOSKVA

Gerasimov najavio vojnu reformu: Ne pamtimo ovakva neprijateljstva

On je naveo kako Rusija šalje vojsku blizu Finske

Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov. AP

E. Ć.

24.1.2023

Valerij Gerasimov, novoimeni načelnik glavnog štaba ruske vojske, u svom prvom javnom obraćanju poručio je kako je "nova ruska vojna reforma odgovor na mogućnost širenja NATO-a i kolektivnom Zapadu na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije.

On je naveo kako je sredinom ovog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati da bude odgovor ruskoj prijetnji.

Novi vojni plan Moskve

- Danas te prijetnje uključuju želju NATO-a da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje - izjavio je Gerasimov.

Prema novom vojnom planu Moskve, jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporožje.

- Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje - kazao je Gerasimov.

Problemi u mobilizaciji

On je rekao kako "Rusija nikad nije svjedočila takvom intenzitetu vojnih neprijateljstava, što je prisiljava da provodi ofanzivne operacije kako bi stabilizirala situaciju".

Gerasimov je priznao i probleme u kontekstu mobilizacije.

- Sistem mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima - poručio je Gerasimov i naveo kako je "morao sve popravljati u hodu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.