SASTANAK U PONEDJELJAK

Mađarska blokirala pomoć za Ukrajinu u vrijednosti pola milijarde eura

Maloj, proruskoj državi koja ima izuzetke od svih sankcija teško je diktirati stav cijele EU, izjavio je visoki diplomatski izvor iz EU

Viktor Orban, premijer Mađarske. Twitter

A. O.

20.1.2023

Pola milijarde eura vrijednu vojnu pomoć u sedmom takvom paketu u sklopu Evropskog mirovnog fonda Mađarska je blokirala.

Vijest o tome potvrdio je  visoki diplomatski izvor iz EU za poljski RMF FM.

Sastanak ministara 

U ponedjeljak će se održati sastanak ministara vanjskih poslova, na kojem će zemlje članice EU-a  pokušati nagovoriti Budimpeštu da promijeni svoje stajalište. Ranije se Mađarska samo suzdržavala pri glasanju za podršku Evropskog fonda za mir Ukrajini, ali nije to blokirala.

Međutim, u decembru je Mađarska blokirala 18 milijardi eura makrofinansijske pomoći Ukrajini. EU je na kraju pronašla način da pošalje novac. Sličan rezervni plan je navodno sada na stolu.

- Maloj, proruskoj državi koja ima izuzetke od svih sankcija teško je diktirati stav cijele EU - rekao je diplomat EU za RMF FM.

Crna lista 

Dodatni bijes u zemljama EU, Mađarska je izazvala jer želi ukloniti nekoliko ruskih oligarha s crne liste sankcija EU, bez ikakvog obrazloženja.

- To je kao da tražite amnestiju za nekoga ko je osuđen, jer oni koji su na crnoj listi su na njoj jer za to postoje dokazi - naglasio je diplomat EU.

Pomoć EU-a i njenih država članica Ukrajini od početka ruske invazije iznosi ukupno 50 milijardi eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.