OBJAVILI BJELORUSKI MEDIJI

Procurili dokumenti: Izuzetno nizak moral među ruskim vojnicima

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90 posto ljudstva Prvog motorizovanog puka potpisalo izvještaje o lošem stanju morala još 23. maja 2022. godine

Presretnuti dokumenti. Twitter

H. J. I.

20.9.2022

Nezavisni bjeloruski portal Vot-Tak objavio je slike presretnutih dokumenata koje su za sobom ostavili ruski vojnici dok su masovno bježali iz Izjuma.

Dokumenti su potpisani 30. augusta neposredno pred ukrajinsku ofanzivu u Harkovu a uključuju pisane molbe zapovjednicima da vojnicima daju otpust zbog stalnog "fizičkog i moralnog umora".

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90 posto ljudstva Prvog motorizovanog puka potpisalo izvještaje o lošem stanju morala još 23. maja 2022. godine.


Prvi motorizovani puk je sastavni dio jedne od tri divizije Prve tenkovske armije, koja se prije rata u Ukrajini smatrala glavnom mehaniziranom snagom ruske vojske i koja je trebala biti ključna prevaga u potencionalnom ratu velikih razmjera sa NATO-om.

Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme sa moralom među najelitnijim ruskim jedinicama i degradaciju konvencionalnih sposobnosti ruske vojske u odnosu na NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.