ŠAHBAZ ŠERIF

Pakistanski premijer imenovao novu vladu: Bez velikih iznenađenja

Bit će težak zadatak za premijera da ih okupi u jednom smjeru jer neke stranke imaju lokalne i regionalne interese, a neke nacionalne interese, rekao je analitičar

Imenovana vlada. EPA

Avaz.ba

19.4.2022

Pakistanski premijer Šahbaz Šerif (Shehbaz Sharif) nije izazvao velika iznenađenja u imenovanju svoje nove vlade u utorak, podijelivši ključne pozicije dužnosnicima dviju stranaka koje su se udružile kako bi svrgnule Imrana Khana nakon nekoliko sedmica političke krize.

Vlada je sastavljena uglavnom od Šerifove Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N) i Pakistanske narodne stranke (PPP), dvije obično zavađene skupine koje su se udružile kako bi izglasale nepovjerenje vladi koje je svrgnulo Khana sa vlasti 10. aprila, prenosi AFP.


Međutim, ostaje da se vidi koliko će vlada trajati, budući da je većina zastupnika iz Kanove (Khanove) političke stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) napustila parlament, a bivši igrač kriketa koji je postao političar izveo je svoju borbu na ulice kako bi tražio prijevremene izbore, koji se moraju održati do oktobra iduće godine.

- Bit će težak zadatak za premijera da ih okupi u jednom smjeru jer neke stranke imaju lokalne i regionalne interese, a neke nacionalne interese - rekao je analitičar Hasan Askari za AFP.


Pogoršanje situacije

- Ako se bave ekonomskim pitanjima, drugi problemi će se smiriti, ali ako se situacija pogorša, svi će kriviti PML-N, koji je u većini – rekao je Askari.

Šahbaz Šerif, brat Navaza Šerifa (Nawaza Sharifa) koji je tri puta obnašao funkciju premijera, nije imenovao ministra vanjskih poslova, ali se očekuje da će tu ulogu dobiti potomak druge političke porodice, 33-godišnji Bilaval Zardari Buto (Bilawal Zardari Bhutto).

Buto iz PPP-a je sin bivšeg predsjednika Asifa Alija Zardarija i ubijene bivše premijerke Benazir Buto, kao i unuk premijera, Zulfikara Ali Butoa, koji je pogubljen 1979. godine.


Popraviti veze

Ako bude potvrđeno, Buto, obrazovan u Oksfordu (Oxfordu), bio bi jedan od najmlađih svjetskih ministara vanjskih poslova i imao bi zadatak da popravi veze sa Zapadom koji su se pokvarili pod vodstvom Kana, koji je optužio Vašington (Washington) da se urotio da ga svrgne.

Hina Rabanu Kar (Rabbani Khar), prva pakistanska ministrica vanjskih poslova u posljednjoj vladi PPP-a, imenovana je zamjenicom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.