ODLUČUJUĆA BITKA

Zašto Putin želi region Donbasa?

Satelitski snimci su pokazali ruske vojne konvoje i opskrbljene jedinice kako se kreću radi ofanzive velikih razmjera

Linija fronta od 2014. godine. Agencije

A. K. / CNN

18.4.2022

Donbas, prostrana i opkoljena centralna regija koja pokriva veći dio istočne Ukrajine, bila je linija fronta od 2014. godine, piše CNN.

Očekuje se da će predstojeća bitka za kontrolu nad teritorijom definisati invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon što su njegove snage pretrpjele skupe neuspjehe u Kijevu, te širom centralne i sjeverne Ukrajine.


Ofanziva velikih razmjera

Satelitski snimci su pokazali ruske vojne konvoje i opskrbljene jedinice kako se kreću prema Donbasu radi ofanzive velikih razmjera, a ukrajinski ministar vanjskih poslova upozorio je svijet na predstojeću bitku koja će "podsjetiti na Drugi svjetski rat".

Ruska pobjeda bi mogla spasiti Putinove ratne ciljeve, dok bi poraz mogao učvrstiti njegovu invaziju kao istorijski neuspjeh, a gotovo je sigurno da će devastirati još veći dio regiona Donbasa, historijski i kulturno značajnog mjesta čija je blizina Rusiji diktirala veći dio njegovog turbulentnog postojanja.


Preoblikovani gradovi

Oni koji su živjeli i proučavali ovu regiju opisuju je kao nezavisan i čvrst centar industrije koji je decenijama ostao sumnjičav prema vanjskim silama.

Ali tamošnji talasi sukoba od 2014. godine preoblikovali su i ranili njegove gradove, a ukrajinska i ruska vojska su najviše ukopane duž linije dodira, što je dovelo do poznate, ali nepredvidive nove faze rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.