BRITANSKI PREMIJER

Džonson: Platio sam kaznu zbog kršenja mjera, ne želim reći koliko

Moram reći, iskreno, u to vrijeme mi nije palo na pamet da bi to moglo biti kršenje pravila, izjavio je Džonson

Džonson: Kazne za još najmanje 30 osoba. Agencije

A. Č.

12.4.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) izjavio je da prihvata novčanu kaznu zbog kršenja pravila karantina 2020. te da razumije gnjev javnosti oko tog pitanja, ali da tada nije mislio da krši zakon.

- Moram reći, iskreno, u to vrijeme mi nije palo na pamet da bi to moglo biti kršenje pravila. Ali, naravno, policija je utvrdila drugačije i u potpunosti poštujem ishod njihove istrage - rekao je Džonson za BBC.


Novinarima je potvrdio da je kaznu platio, ali nije želio reći o kojem je iznosu riječ. Policija je također kaznila njegovu suprugu i ministra finansija Rishija Sunaka.

Policija je ranije danas saopćila da će izreći još najmanje 30 kazni za ljude koji su prisustvovali okupljanjima u Džonsonovim uredima i rezidenciji, čime su kršili lockdown koji je tada bio na snazi. Ukupno će biti kažnjeno više od 50 ljudi.

Zabava u Downing Streetu, dok su na snazi bile stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja, održavali su se u svibnju, lipnju, studenom i prosincu 2020. te u januaru i aprilu prošle godine. 

Oporbeni zastupnici ranije su pozvali Džonsona da odstupi, nakon što se utvrdilo da je kršio mjere koje je donijela njegova vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.