IZDALI SAOPĆENJE

Vatikan ne namjerava blagosloviti istospolne brakove

Blagoslov istospolnih zajednica ne može se smatrati dozvoljenim, navode

Papa Franjo. Agencije

Fu. M.

15.3.2021

U saopćenju koje je Vatikan izdao danas naglašeno je kako Katolička crkva neće dati blagoslov za istospolne brakove nazvavši homoseksualnost grijehom. U dužem saopćenju, Sveta Stolica je naglasila kako je homoseksualnost grešan čin te da nije u skladu sa Božjim propisima.

- Blagoslov istospolnih zajednica ne može se smatrati dozvoljenim. Bog ne može blagosloviti grijehe - napisali su iz Vatikana u saopćenju koje je odobrio papa Franjo.

Iako su mnogi očekivali kako će papa imati znatno liberalniji pristup ovom problemu u odnosu na prethodnike, što je naglašavao i kroz određene izjave, Crkva je i dalje ostala pri ranije izrečenim principima u vezi istospolnih brakova.

- Nije dozvoljeno davati blagoslov vezama ili partnerstvima koja uključuju seksualne aktivnosti izvan braka što je također slučaj i među osobama istog spola - navodi se u saopćenju.

Ipak, Crkva je u saopćenju navela kako homoseksualci mogu dobiti blagoslov kao pojedinci ukoliko se ponašaju u skladu s crkvenim učenjima.

- Ova odluka ne isključuje blagoslove pojedincima s homoseksualnim sklonostima koji pokazuju volju za životom u skladu sa Božjim i crkvenim principima - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.