PREGOVORI

Von der Lejen: Veća je vjerovatnoća nepostizanja sporazuma s Britanijom

Džonson i Von der Lejen dali su rok do nedjelje svojim pregovaračima da ostvare pomak u razgovorima

Džonson i Von der Lejen. Agencije

A. Č.

11.12.2020

Veća je vjerovatnoća da Britanija 31. decembra napusti Evropsku uniju bez trgovinskog sporazuma, naveo je zvaničnik EU riječi čelnice Evropske komisije nacionalnim liderima članica EU u petak. 

Britanija je napustila EU u januaru ali ostaje neformalna članica bloka do 31. decembra - kraja prelaznog perioda tokom koga ostaje u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU. 

Obje strane tvrde da su dogovorile aranžmane po pitanju godišnje trgovine vrijedne skoro trilion dolara, ali su razgovori ušli u slijepu ulicu, i premijer Boris Džonson (Johnson) izjavio je u četvrtak kako postoji "snažna mogućnost" da se sporazum ne postigne.

- Vjerovatnoća nepostizanja sporazuma je viša nego da se sporazum postigne - naveo je zvaničnik EU, koji je tražio da ostane anoniman, riječi predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen (Leyen) tokom samita u Bruxellesu.

Džonson i Von der Lejen dali su rok do nedjelje svojim pregovaračima da ostvare pomak u razgovorima oko ribolovnih prava i omogućavanja kažnjavanja Britanije ukoliko ne bude poštovala pravila bloka.

- Situacija je teška. Glavne prepreke ostaju. Do nedjelje će se vidjeti da li je sporazum moguć - navodi zvaničnik riječi von der Leyen evropskim čelnicima, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.