AMERIKA

Tramp za sat objavio 17 tvitova

Jučer je odjednom nakratko izašao iz bolnice kako bi iz SUV-a, u povorci vozila, mahao svojim pristašama koji se okupljaju ispred bolnice

Tramp: Zatrpao Twitter objavama. Agencije

L. K. P.

5.10.2020


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u vojnoj bolnici Walter Reed liječi se od COVIDA-19. Nakon dva dana, zatrpao je Twitter objavama.

Jučer je odjednom nakratko izašao iz bolnice kako bi iz SUV-a, u povorci vozila, mahao svojim pristašama koji se okupljaju ispred bolnice.

To je izazvalo nove oštre kritike. Najžešća je ona civilnog liječnika koji radi i u bolnici Walter Reed Džejmsa Filipsa (James Phillips).

-Svaka osoba u automobilu tokom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantinu. Mogli bi se razboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političke predstave - napisao je na Twitteru Filips, liječnik i profesor hitne medicine na Sveučilištu George Washington.

Glasnogovornik Bijele kuće Džad Dire (Judd Deere) Trampov izlazak iz bolnice opisao je kao "kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristašama" te je dodao da se Tramp vrlo brzo vratio u bolnički apartman. Dire je istaknuo da su "poduzete prikladne mjere opreza" prije vožnje kako bi se zaštitili predsjednik i oni koji ga podupiru.

"Potez je odobrio liječnički tim", dodao je.

No to nije spriječilo brojne kritike da je Tramp zbog jeftinih političkih bodova ugrozio zdravlje drugih ljudi.

Senator Brajan Šac (Brian Schatz), demokrat s Havaja, dodao je da "moli za zdravlje pripadnika tajne službe koji su bili u Trampovoj pratnji:

"Njima je jasno da je rizik dio njihova posla, samo što ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da moraju razmišljati da im opasnost prijeti od osobe koju štite". U drugom tvitu je napisao: "Covid parada."


Tramp je objavama prenosio izjave svojih poklonika:


Tvrdio je da njegov konkurent na izborima znači više poreze i sve ostale nevolje po burze:


I tako redom:


O snažnoj vojsci:


O zakonu i redu, pa o "vjerskim slobodama":


Obećavao je rezanje poreza, navodio stotine hiljada svojih pratitelja, navodnih 91 potpore...


Sjetio se svemira, obećao "pro life", bolju i jeftitniju zdravstvenu zaštitu...


Obećao je borbu protiv fake news, "korumpiranih" medija, "drugi amandman" i povratak vojnika iz ratova...


Ranije jučer liječnici su dali nove kontradiktorne informacije o Trampovom stanju.


Rekli su da mu je dvaput pao kisik, što je u suprotnosti s nekim dosadašnjim izjavama i potvrđuje da se skrivalo pravo Trampovo stanje te da je primio prvu dozu deksametazona koji se obično daje ljudima koji imaju problema s disanjem.


No istovremeno su rekli da nema problema s disanjem, da mu je bolje i da bi već danas mogao biti pušten iz bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.