REFERENDUM

Ovaj otok u nedjelju odlučuje o otcjepljenju od Francuske

Ako se glasači odluče za nezavisnost u nedjelju, otvorit će se neodređeni prijelazni period

Referendum je dugo planiran i usredsređen je na lokalna pitanja. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

2.10.2020

Birači u Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u južnom Tihom okeanu, odlučit će na referendumu u nedjelju da li žele nezavisnost od Francuske.

Glasanje je ključno za određivanje budućnosti arhipelaga istočno od Australije i njegovih 270.000 stanovnika, uključujući i urođenike Kanake, koji su nekada patili od stroge politike segregacije, i potomke evropskih kolonizatora.

Referendum je dugo planiran i usredsređen je na lokalna pitanja, ali dolazi u trenutku kada je naslijeđe kolonijalizma pod novom lupom na globalnom nivou poslije protesta posljednjih mjeseci protiv rasizma.

Na nedjeljnom referendumu će više od 180.000 registriranih birača odgovoriti na pitanje „Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?".

Nedavna posjeta Makrona. agencije

Nije objavljeno nijedna anketa, ali prije dvije godine 56,4 posto glasača koji su učestvovali na sličnom referendumu odlučilo se za očuvanje veza sa Parizom, udaljenim 16.000 kilometara.

Ako se glasači odluče za nezavisnost u nedjelju, otvorit će se neodređeni prijelazni period kako bi ova prekomorska teritorija mogla da se pripremi za svoj budući status.

U suprotnom, Nova Kaledonija će ostati francuska teritorija, samim tim i dio Evropske unije, sa građanima koji zadržavaju francusko državljanstvo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.