PANDEMIJA

SAD istražuje da li je koronavirus nastao u laboratoriju u Vuhanu

Ne želim govoriti o tome što sam mu rekao o laboratoriju, kazao je Tramp

Istražuje se da li je u laboratoriju nastao koronavirus. Ilustracija

Avaz.ba

16.4.2020

Izvor koronavirusa je još uvijek misterija, ali u svijetu posljednih dana mnogi izvori vjeruju da je koronavirusa nastao u laboratoriju u Vuhanu i to kako navode smatra se da je ovo dio kineskih napora da se natječe sa SAD-om. 

Fox News je prije samo nekoliko dana objavio na osnovu analiza da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, ali ne kao biološko oružje već da se Kina pokaže koliko SAD-u imaju jednake ili bolje sposobnosti za indentificiranje virusa i borbu protiv njih.

Koronavirus uzeo maha širom svijeta. Agencije

Temeljit pregled

- Ovo je možda najskuplja vladavina pokrića svih vremena- rekao je jedan od izvora.

Naime, izvori vjeruju da je početni prijenos virusa bio čovjek-čovjek i da je "pacijentica nula" radila u laboratoriju, a zatim otišla među populaciju u Vuhanu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp kazao je na konferenciji za medije u Bijeloj kući da je upoznat sa ovim izvješćem te da vrše vrlo temeljit pregled te kako navodi "grozne situacije".

Međutim, nije htio govoriti detalje razgovora sa kineskim predsjednikom.

- Ne želim govoriti o tome što sam mu rekao o laboratoriju. Ne želim govoriti o tome, trenutno nije prikladno- kazao je Tramp.


Znanstvena zajednica

Kako navode svjetski mediji još uvijek postoji šira znanstvena zajednica koja smatra da koronavirus potiče od šišmiša.

Tramp i drugi dužnosnici izrazili su sumnju u broj mrtvih u Kini, njih oko 3.000, dok je u SAD-u umrlo više od 20.000 ljudi i brojka još raste.  

U srijedu je rekao da SAD ima više slučajeva jer "više o tome izvještava".  Dokumenti opisuju rane napore liječnika u laboratoriju i rane napore u zatočeništvu. Pijaca u Vuhanu je u početku identificirano kao moguće mjesto porijekla i nikada nije prodavalo šišmiše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.