ISTRAŽIVANJE

Buduća evropska šefica: Nijemci nemaju povjerenja u Ursulu fon der Lejen

U Berlinu je ministrica pod političkim pritiskom

Mladi joj ne vjeruju. Frankfurter Rundschau

DW

5.7.2019

Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) je kandidatkinja za predsjednicu Evropske komisije, ali mnogi Nijemci ne vjeruju da bi ona dobro obavljala taj posao u Briselu. To je rezultat novog istraživanja javnog servisa ARD. 

Na opće iznenađenje, šefovi država i vlada Evropske unije predložili su njemačku ministricu odbrane Ursulu fon der Lejen (Leyen) za nasljednicu Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker). 

To hoće li ona i postati predsjednica Evropske komisije, sada zavisi od Evropskog parlamenta. I to je ispravno, smatra većina državljana Njemačke: 71 posto njih slaže se s tim da bi posljednju riječ trebao imati parlament, a ne šefovi država.

U najnovijoj anketi koju svakog mjeseca po narudžbi javnog servisa ARD provodi njemački institut „Infratest dimag“, građani su pitani je li Ursula fon der Lajen prava žena za mjesto predsjednice Evropske komisije. Čak 56 posto ispitanika odgovorilo je sa ne, a samo 33 posto smatra da je njemačka ministrica dobar izbor za tu funkciju.

U Berlinu je ministrica pod političkim pritiskom. Optužuju je da je nezakonito dodijelila višemilionske ugovore vanjskim firmama. Istražna komisija bavi se takozvanom aferom konsultanata. Samo su pristalice njemačkih liberala (FDP) tijesnom većinom mišljenja da bi Fon der Lejen bila dobra predsjednica Evropske komisije. Članovi demohrišćana (CDU/CSU) su po tom pitanju podijeljeni.

Protiv su se izjasnile pristalice socijaldemokata (SPD), Ljevice i Alternative za Njemačku (AfD). Samo jedan od pet ispitanika podržao je Fon der Lejen. Posebno veliki skepticizam prisutan je među mlađim građanima, do 34 godine, ali je i među starijim ljudima skepsa prema Ursuli veća od povjerenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.