DIJASPORA

Fatima Imman Memić za "Dnevni avaz": Sistem u Švedskoj me oblikovao, ali BiH nosim u srcu

Švedska me naučila univerzalnim vrijednostima jednakosti, kaže Memić

Facebook

prije 11 sati 7 minuta

Fatima Imman Memić rođena je 24. juna 2001. godine u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, gdje je provela veći dio svog života.

Nakon završetka srednje škole, Fatima se preselila u Sarajevo s ciljem nastavka obrazovanja na Burch Univerzitetu, gdje je diplomirala međunarodne odnose i evropske studije, a trenutno radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Memić je za “Dnevni avaz” kazala da je odrastanje u Švedskoj oblikovalo njen pogled na svijet te da je tamo naučila koliko su bitne sistemske vrijednosti.

Neiskorišteni resursi

- Taj sistem mi je usadio duboko poštovanje prema demokratskim principima i socijalnoj odgovornosti, što me usmjerilo ka međunarodnim odnosima. Uvijek sam nosila BiH u srcu. Vjerujem da mnoge vrijednosti koje su osnova švedskog uspjeha mogu biti od velike koristi BiH. Uvijek sam imala snažnu želju da BiH napreduje, jer vjerujem da ovo nije država bez potencijala, već ima neiskorištene resurse i talente. Upravo ta dualnost - ljubav prema Švedskoj i vjerovanje u budućnost BiH - oblikovala je moj profesionalni put u diplomatiji i međunarodnim odnosima - rekla je Memić.

Facebook

Obrazovni sistem u BiH posjeduje značajan potencijal, ali se suočava s izazovima koji umanjuju njegovu efikasnost i relevantnost, ističe Memić.

Jednakost u društvu

- Obrazovni sistem u BiH često se suočava s problemima kao što su zastarjeli kurikulumi i nedostatak resursa. Smatram da su ključne promjene potrebne kako bi se osiguralo da obrazovanje u BiH postane više prilagođeno potrebama modernog društva.

Jedna od najvećih prednosti švedskog obrazovnog sistema je i njegov pristup inkluziji, gdje se različitosti među učenicima prepoznaju i slave. Ovaj model bi mogao poslužiti kao inspiracija za BiH, kako bi se stvorilo okruženje u kojem svi učenici imaju jednake šanse za uspjeh, bez obzira na svoje socio-ekonomske ili kulturne pozadine - kazala je Memić.

Ona je dodala da su iskustva u dvjema zemljama oblikovala njen pogled na svijet.

- Švedska me naučila univerzalnim vrijednostima jednakosti, poštovanja i inkluzivnosti, dok me BiH naučila važnosti dijaloga, strpljenja i razumijevanja složenih historijskih i političkih konteksta. Dok u Švedskoj prevladava osjećaj sigurnosti i stabilnosti koji dolazi iz otvorenog i podržavajućeg društva, BiH me podsjeća na to koliko su dijalog i empatija važni u prevazilaženju razlika - rekla je Memić.

Inovativne perspektive

Žene u diplomatiji su moćan faktor, koji ne samo da doprinosi ravnoteži u političkim procesima već unose empatiju, mudrost i inovativne perspektive u pregovore, stava je Memić.

- Njihovo prisustvo ključno je za transformaciju međunarodnih odnosa prema većoj održivosti i pravednosti. U mnogim slučajevima, žene donose holistički pristup rješavanju konflikata, uzimajući u obzir dugoročne posljedice svojih odluka i promovirajući dijalog umjesto sukoba. Žene donose drugačiju dinamiku u pregovaračke procese, posebno kada je riječ o mirovnim pregovorima. Njihova sposobnost da slušaju, razumiju i povezuju različite perspektive može biti presudna za postizanje trajnih rješenja - kazala je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.