ORGANIZIRANI KRIMINAL

Advokat Mehmedbašić za “Avaz”: Troje uhapšenih u predmetu “Crna kravata 2” pušteni na slobodu

Adnan Smajlović, Sančez Jukić i Aida Halać u pritvoru proveli šest mjeseci

S jedne od sjednica u Sudu BiH. Sud BiH

jučer

Troje uhapšenih u akciji “Crna kravata 2” Adnan Smajlović, Sančez Jukić i Aida Halać, pušteni su iz pritvora u kojem su proveli šest mjeseci, potvrdio je za portal “Avaza “ advokat Omar Mehmedbašić koji zastupa Sančeza Jukića.

Prošao zakonski rok

- Jukić je pušten iz pritvora s obzirom da je prošao zakonski rok od šest mjeseci koliko najduže mogu ostati u pritvoru, a s obzirom da optužnica nije podignuta – pojasnio je za portal “Avaza”, advokat Mehmedbašić.

U akciji “Crna kravata 2” u aprilu ove godine uhapšene su 23  osobe, a pritvor je određen samo za njih troje.

Prema navodima Tužilaštva BiH Smajlović, Jukić i Halać se sumnjiče za organizirani kriminal u okviru predmeta “Zlatko Ibrišimović i drugi”, a dovode se u vezu s narkokartelom Tito i Dino.

Trgovina narkotika iz Južne Amerike 

Ogrankom narkoklana u BiH rukovodio je prvoosumnjičeni Smajlović za kojeg je tužilac ranije kazao kako je bio osoba od Titovog najvećeg povjerenja. Sky poruke pokazale su da su osumnjičeni Halać i Smajlović išli su Srbiju na obuku za upravljanje helikopterom, a sve po nalogu Edina Gačanina.

Na teret im se stavlja da su novac stečen trgovinom velikih količina narkotika iz Južne Amerike, koji je preko luka u Nizozemskoj plasiran na tržište u EU, ubacivali u legalne tokove i na taj način ga „prali“.

Za finansiranje projekata u BiH uglavnom je bio zadužen Smajlović, kod kojeg se nalazila jedna od kasa i kojem je Gačanin za te potrebe prema prikupljenim dokazima prebacio 500.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.