JEDNA OSOBA SE SPASILA

Oglasilo se tužilaštvo o sudaru teretnog broda i čamca na Savi: Pronađeno tijelo jedne osobe, traga se za drugom

Javni tužilac je također naložio policijskim službenicima PI za bezbjednost na rijekama da uzmu izjave od svih učesnika

S lica mjesta. Nikola Tomić / Telegraf.rs

S. S.

6.7.2024

Treće Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu se oglasilo u vezi sa incidentom koji se desio uvečer 5. jula, na Savi. Podsjetimo, teretni brod je tada udario u čamac, i tom prilikom su u vodu upale tri osobe iz čamca. Na nesreću, tijelo jedne osobe je pronađeno u ranim jutarnjim satima u subotu, za jednim muškarcem se još uvijek traga, a jedna osoba je poslije nesreće isplivala na obalu.

U nastavku prenosimo kompletno saopćenje:

- Nakon prijave da se dana 05.07.2024. godine u večernjim satima dogodila plovidbena nezgoda na lijevoj obali rijeke Save javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je zajedno sa policijskim službenicima PI za sigurnost na rijekama Beograd i PU za grad Beograd UKP osmog odjeljenja obavio uviđaj lica mjesta.

Na osnovu do sada utvrđenih činjenica do nezgode je došlo kada je teretni brod na kojem su se nalazila tri lica udario u čamac u kojem su se također nalazila tri lica.

Javni tužilac je, u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualne odgovornosti nekog lica za plovidbenu nezgodu, naložio inspektorima Odjeljenja za inspekcijske poslove sigurnosti plovidbe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i inspektorima Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti i da javnom tužiocu dostave izvještaj radi utvrđivanja svih okolnosti događaja.

Javni tužilac je također naložio policijskim službenicima PI za bezbjednost na rijekama da uzmu izjave od svih učesnika, od očevidaca, da sačine fotodokumentaciju i osiguraju mjesto događaja, kao i da se teretni brod isključi iz vodenog saobraćaja i da se uparkira u pristan. Nakon dostavljanja izvještaja sa svim dokazima, javni tužilac će donijeti naredbu za vještačenje i preduzeti sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.