BANJA LUKA

Preživjeli svjedok ubistva biznismena: Kruniću je nedostajalo pola glave

Iznenada sam vidio dva bljeska s desne strane vozila, a onda je uslijedila rafalna pucnjava, rekao je Ilić

Detalj s ranijeg ročišta. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

4.3.2020

Potresnim svjedočenjem Gorana Ilića, jedinog preživjelog iz terenca Toyota, konačno je počelo suđenje za ubistvo vlasnika "Sector Securityja" Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića.

Za planiranje i organiziranje zločina optuženi su Benedi Đukanović i Emilio Baldo, dok se za pomaganje tereti bivši radnik "Sectora" Rodoljub Gajić. U izvršenju zločina učestvovao je i Željko Kovačević, koji je ubijen u razmjeni vatre s Ilićem.

Kritične noći, 22. aprila 2019. godine, Ilić je vozio Toyotu kada su iz zasjede napadnuti na lokalnom putu u Glamočanima koja vodi prema Krunićevoj kući.


Glavu pokrio rukama

- Iznenada sam vidio dva bljeska s desne strane vozila, a onda je uslijedila rafalna pucnjava. Prštalo je na sve strane. Čuo se lom, staklo je padalo. Slaviša je na mjestu bio mrtav, nedostajalo mu je pola glave - rekao je Ilić.

Priča da se sagnuo prema volanu i glavu pokrio rukama. Ranjen je u oba koljena i ruku, a geleri su ga pogodili u glavu i ruku.

- Ispao sam iz auta. Nisam mogao da se oslonim na nogu. Na udaljenosti od 20 metara vidio sam dvije siluete, kako se lagano udaljavaju od auta. Iz futrole sam izvadio pištolj "glok 17" i ležeći pucao - rekao je Ilić.


Ubijeni Slaviša Krunić. Agencije

Kaže da u mraku nije vidio kako su izgledali napadači, ali se sjeća da su bili u tamnoj odjeći.

- Nisam mogao da razaznam likove. Lice mi je bilo prekriveno krvlju i prašinom. Nikakve glasove nisam čuo, jer sam od pucnjave ogluvio. Ispucao sam cijeli okvir sa 15 metaka. Zatim se začuo jedan kraći rafal, koji mislim da je pogodio zadnji dio vozila - ispričao je Ilić.

Kaže da se nekako uspio uspraviti, sjesti u terenac i odvesti ga do Krunićeve vikendice.

Odvezli ga u bolnicu

- Odmah sam nazvao šefa i rekao da zove Hitnu i policiju. Stao sam pred kuću. Tu su me dočekale kolege, supruga i djeca Slaviše. Oni su ga vidjeli s prosutim mozgom - priča Ilić.

Kaže da su Slavišu prenijeli u drugi automobil i odvezli u UKC RS, a da je Pavlovićevo tijelo ostalo u Toyoti, dok su njega u bolnicu odvezli Krunićevi rođaci.

Ilić je, veoma smireno, govorio o svim detaljima kritičnog dana. Ispričao je da je Krunić neposredno prije ubistva bio u piceriji ”Moreti” i sjedio za stolom s rođacima. U pratnji su mu bili on i Pavlović, ali tvrdi da ništa sumnjivo nisu primijetili. Čak je Ilić vozio hranu Krunićevoj porodici i nekih pola sata prije zločina prošao putem gdje su upali u zasjedu, ali ni tada ništa sumnjivo nije uočio.


Suđenje Krunićevim ubicama. Avaz

Odbijeno izuzeće

Suđenje je jučer ponovo bilo odgođeno na nekoliko sati, jer su branioci optuženih zatražili izuzeće člana Sudskog veća Srđana Force. Na općoj sjednici Okružnog suda u Banjoj Luci taj zahtjev odbrane je, većinom glasova, odbijen kao neosnovan.



Otac zaplakao

Suđenje je u publici pratio i otac ubijenog napadača Željka Kovačevića, koji je tokom čitanja optužnice zaplakao. U uvodnoj riječi tužiteljica Snježana Petković je rekla da će optužnicu dokazivati saslušanjem 21 svjedoka te da će priložiti 241 dokaz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.