KRIMINAL

U Češkoj uhapšen Slobodan Kašćelan, vođa "kavačkog klana"

Za njim je u septembru 2016. godine raspisana potjernica

Kašćelan: Vođa "kavačkog klana"

Avaz.ba

13.12.2018

Slobodan Kašćelan uhapšen je u Češkoj, saznaju "Vijesti.me".

On je označen kao vođa "kavačkog klana" i za njim je u septembru 2016. godine raspisana potjernica.Kako je saopštio Interpol, Kašćelan je uhapšen u Češkoj po informaciji koju je dala crnogorska policija.

Kako je saopćio Interpol, Kašćelan je uhapšen u Češkoj prema informaciji koju je dala crnogorska policija.

- Uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa stranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije, sinoć je u unajmljenom stanu u Pragu u Češkoj Republici uhapšen S. K. (55) iz Kotora. Ova osoba je uhapšena na osnovu međunarodne crvene potjernice, koja je raspisana od NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih djela - saopćio je Interpol.

Kako je saopćeno, Kašćelan se traži zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenaštva.

Kašćelan je osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine s umišljajem pokušao ubiti života I. M.

- Također, Kašćelan se traži i prema naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je on krajem maja 2010. godine na području općina Kotor, Tivat i Budva organizirao kriminalnu organizaciju radi stjecanja nezakonite dobiti i organizirao djelovanje kriminalne organizacije uz tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu - saopćio je Interpol.

U toku je daljnja komunikacija s nadležnim organima Češke u vezi s određivanjem ekstradicionog pritvora po međunarodnoj potjernici, u cilju izručenja Kašćelana Crnoj Gori.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.