AMBASADA BIH

U Zagrebu organiziran edukativni seminar: Novim tehnologijama do bolje turističke ponude

Tokom dana, održane su prezentacije o razvoju turističkih proizvoda, s posebnim naglaskom na kulturni i kreativni turizam

Sa održanog seminara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Alen Bajramovic

jučer

Danas je u Kulturno-informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj počeo dvodnevni edukativni seminar "Upravljanje razvojem turizma u destinacijama."

Organizator seminara je Ambasada Bosne i Hercegovine u saradnji s Institutom za turizam i Zagreba, koji ove godine obilježava 65. godišnjicu djelovanja. Koorganizatori događaja su udruženje "Prsten" i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Ovaj događaj okupio je brojne predstavnike turističkih zajednica, gradskih i općinskih vlasti, hotelijerskih organizacija, te razvojnih agencija iz Bosne i Hercegovine. Seminar je otvorila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, Elma Kovačević-Bajtal.

Ona je prezentirala statističke podatke o turizmu BiH.

- Turizam BiH predstavlja brzorastući sektor koji u posljednjih nekoliko godina čini značajan dio ukupne ekonomije. Ovaj seminar je prilika da zajedno istražimo kako nove tehnologije mogu unaprijediti turističke usluge, ali i da naglasimo značaj edukacije u ovom procesu - kazala je Kovačević-Bajtal.

Uvodno obraćanje imao je Damir Krešić, direktor Instituta za turizam, koji je predstavio ključne trendove na turističkom tržištu, načine upravljanja razvojem turizma, a učesnici su se upoznali i sa turističkom atrakcijskom osnovom, sa akcentom na transformaciju resursa u održive turističke proizvode.

Tokom dana, održane su prezentacije o razvoju turističkih proizvoda, s posebnim naglaskom na kulturni i kreativni turizam, enogastronomski, aktivni te wellness turizam.

Među učesnicima seminara su predstavnici Turističke zajednice općine Ravno, Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nacionalnog parka Una, Turističkih zajednica i organizacija Tuzle, Banja Luke, Bihaća, Bijeljine, te kompanija kao što su Hotel Koncept Residence i Elegance Tours Sarajevo.

Drugi dan seminara bit ce posvećen održivosti razvoja turizma. Učesnici će imati priliku saznati više o istraživanju turističkog tržišta putem analize TOMAS, kao i o EU fondovima dostupnim za turističke projekte. Ova tema predstavlja ključni element za mnoge učesnike koji teže poboljšanju svojih projekata i privlačenju dodatnih sredstava za razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.