USPJESI

Sezona požara povećala potražnju: Prvo bh. vatrogasno vozilo putuje za Crnu Goru

Rijetki su gradovi i općine koji mogu izdvojiti gotovo pola miliona maraka za ovakvo vozilo

Vozilo spremno za Herceg-Novi. Facebook

Alen Bajramovic

prije 3 sata 43 minute

Ova godina ostat će upamćena po katastrofalnim požarima širom svijeta, ali i onima koji su opustošili nekoliko bh. planina, pa ulaganje u opremu za odbranu od ovakve vrste nepogoda u brojnim gradovima dospijeva u vrh liste prioriteta.

Aduti BiH

A u ovoj oblasti BiH ima svoje adute, proizvedene u kompaniji SU-AD u Živinicama. Prema riječima vlasnika Suada Bešlića, potražnja za vatrogasnim vozilima je povećana.

- Potražnja je povećana, ali naše lokalne zajednice su ograničene sredstvima. Uz restauraciju starih, mi proizvodimo nova vozila, s novom opremom, pa su, nažalost, rijetki općine ili gradovi koji mogu izdvojiti gotovo pola miliona maraka za vozilo - kaže Bešlić.

Radnici u Živinicama najprije su obavljali uslužne poslove za evropske firme, a od 2020. SU-AD izvozi samostalno.

Bešlić: To je 100 posto bh. proizvod. Facebook

- Od 2020. radimo 100 posto naš proizvod. Već imamo desetine vozila isporučene po općinama, gradovima i privrednim subjektima u BiH, a danas će jedno vozilo biti isporučeno Službi za zaštitu i spašavanje Herceg-Novog u susjednoj Crnoj Gori. To je prvo vozilo koje ide van granica BiH - ističe Bešlić.

Samo Nijemci

Osim ove bh. kompanije, samo još njemački „Lentner“ u Evropi koristi ovaj, kvalitetniji način proizvodnje, prema njemačkom standardu, pa je i garancija na bh. vatrogasna vozila 20 godina.

Zašto sam se vratio

Iza poslovnog uspjeha živiničke firme stoji zanimljiva životna priča vlasnika Suada Bešlića, koji je 1994. godine, kao ranjenik iz BiH, evakuiran na liječenje u Njemačku. Nakon oporavka, radeći kao vozač, uporedo je studirao, te je postao prvi inovator u kompaniji "Lentner“ kod Minhena.

- Kad sam doživio neki vrhunac, da, naprimjer, jedan vikend novine pišu o Hasanu Salihamidžiću, a drugi o meni, odlučio sam se vratiti kući. Odoh da pomognem državi, rekao sam - priča nam Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.