DUHANSKA INDUSTRIJA

Konferencija "Inovacije i održivost": Naučnim dokazima protiv zabluda o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima

Politika zasnovana na jednostranoj nauci je veliki problem, istaknuto je

Vodeći naučnici u ovoj oblasti detaljno su analizirali rezultate istraživanja i razvoja u industriji. Printscreen

Piše: H. Javor - ibrahimbegović

30.9.2021

"GTNF Trust" je i ove godine organizirao trodnevnu konferenciju "Inovacije i održivost" u duhanskoj industriji, a Panel "Politika upravljanja naukom" je bio jedan od ključnih tema. 

Vodeći naučnici u ovoj oblasti detaljno su analizirali rezultate istraživanja i razvoja u industriji s osvrtom na najnovije dokaze o smanjenju posljedica štetnosti duhana. 

Moderator panela doktor Delon Human, globalni zdravstveni političar, društveni preduzetnik i stručnjak za smanjenje štete u hrani, alkoholu i duhanu, istakao je važnost rješavanja tri ključna problema. To su dokazi pristrasni politici, mogućnost ubrzavanja nauke i politike i nedostatak regulativa u sofisticiranosti nauke i principa koji bi trebali biti na snazi. 

Zbunjeni potrošači

Prva panelistica Džizel Bejker (Gizelle Baker) koja je doktorirala biometriju i epidemiologiju na Medicinskom univerzitetu u Južnoj Karolini u SAD-u, a sada je je potpredsjednica tima za globalni naučni angažman za Philip Morris International, istakla je kako je svojih prvih devet godina u ovoj kompaniji provela radeći na smanjenju rizika od duhana.

- Kako bi se postiglo uspješno pojedinačno smanjenje rizika potrebno je da konzumenti duhanskih proizvoda imaju sve informacije dostupne. Najveći problem su dezinformacije, to nam je sada najbolje pokazala pandemija koronavirusa. Uz to, problem su i kontradiktorne informacije. Bilo šta što povećava nesigurnost dovodi do zbunjenosti potrošača - rekla je Bejker.

Kako navodi, osnova za rješavanje problema širenja dezinformacija je dobra strategija, koja se mora detaljnije definirati na osnovu brojnih aktuelnih istraživanja

Profesor medicine na Univerzitetu Louisville Bred Rodu (Brad), također je istakao veliku važnost pristupa svim informacijama.

- Kada imamo pristup informacijama, mnogo toga možemo postići, od razvijanja tehnologije, do prilagođavanja zakona. Od 2016. izašao je veliki broj analiza o štetnosti duhana, a dosta njih je imalo lažne podatke – upozorio je Rodu.


Smanjenje štetnosti

Prema riječima generalnog direktora Kineskog nacionalnog centra za nadzor i ispitivanje kvalitete duhana Kvingjuana Hua (Qingyuan Hu), sprovođenje politika kontrole duhana promoviralo je i kontinuirane tehnološke inovacije u industriji.

- Danas se vjeruje kako manja izloženost duhanu i duhanskim proizvodima može donekle smanjiti zdravstvene rizike. Zbog toga je industrija počela da razvija tehnologije za smanjenje štetnosti duhana - izjavio je Hu.

Dejvid Orajli (David O’Reilly), direktor naučnog istraživanja u British American Tobacco, rekao je da je smanjenje štete od duhana jedna je od najvažnijih javnih zdravstvenih politika današnjice.

- Unatoč sve brojnijim dokazima, postoje zabune i sve veće zablude o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima i njihovom potencijalu za smanjenje rizika od bolesti i poboljšanje javnog zdravlja. Situacija samo može biti gora ako se nastave isključivati relevantni naučnici i doktori iz industrije. Ne smijemo imati politiku zasnovanu na jednostranoj nauci- naglasio je Orajli.

Smatra da je trenutno najvažnije osigurati razumijevanje uloge nikotina, te po čemu se razlikuje od produkata sagorijevanja u cigaretama.


Promjene navika pušača

Doktor Karl Fagerstrom (Fagerström), predsjednik kompanije Fagerström Consulting, naveo je da mu je trenutni glavni interes razumijevanje pozitivnih učinaka nikotina, smanjenje štete i izloženosti duhanskim toksinima među onima koji ne prestanu pušiti. Kao primjer iznio je kako je u Švedskoj došlo do promjene u navikama pušača, tačnije da ih ima sve manje. Fagerström je potcrtao da je to pozitivna promjena, ali i da je pravo pitanje kako i zašto je do nje došlo.

Učesnici panela na kraju su se složili da je potrebno potrošačima pružiti prave informacije o štetnostima duhanskih proizvoda, prednostima njihovih alternativa te svima osigurati jednak pristup tim alternativama. Zaključili su neophodnim da se preispitaju i studije u naučnim časopisima, uzimajući u obzir da informacije koje se objave nisu uvijek nužno istinite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.