NISU ZADOVOLJNI

Redžo Mehić za "Avaz": Penzioneri nemaju razloga za slavlje

Imamo čvrsta obećanja od Federalne vlade da će nam isplatiti jednokratnu novčanu pomoć

Mehić: Težak položaj. Avaz

Meliha Smajkic

prije 7 sati 55 minuta

U Federaciji BiH danas se obilježava Dan penzionera. Razloga za slavlje nemaju, a taj dan može biti samo podsjetnik na težak materijalni i socijalni položaj penzionera. 

Kaže to u razgovoru za "Dnevni avaz" Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. 

Grčevite borbe

Podsjeća da se ova populacija grčevito bori za izmjene i dopune Zakona o PIO. 

Iako je taj Zakon, naglašava, polučio dosta dobrih rješenja, do izražaja su došla i ona loša, koja, kaže, direkno utiču na tegoban položaj penzionera.

- Zbog svih tih loših rješenja u Zakonu o PIO i političke i ekonomske situacije u BiH, posebno u FBiH, materijalni položaj penzionera se naglo pogoršao zbog čega je Savez pokrenuo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PIO -kaže nam Mehić.

Napominje da je Vlada formirala radnu grupu koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o PIO, a u kojoj su i njihovi predstavnici. Naglašava da se izmjene tog zakonskog rješenja trebaju završiti prije 15. aprila naredne godine, kada se vrši redovno usklađivanje, a za koje bi se primijenile nove odredbe.

Redovno usklađivanje penzija, prema kojem se ta primanja uvećavaju, u svim zemljama regiona vrši se najmanje dva puta godišnje na osnovu procenta porasta potrošačkih cijena i prosječnih plaća u prethodnom polugodištu.

- Samo u FBiH se vrši jednom godišnje i na osnovu stope porasta potrošačkih cijena i procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Vanredno usklađvanje penzija Vlada FBiH može izvršiti jednom godišnje, međutim kriteriji su veoma zahtjevni i u situaciji u kojoj smo sada to nije moguće uraditi - objašnjava Mehić.

Budući da se jedan od zahtjeva penzionera odnosio na isplatu jednokratne novčane pomoći, Mehić kaže kako imaju čvrsta obećanja Federalne vlade da će se po usvajanju rebalansa budžeta FBiH i poslije lokalnih izbora penzionerima dodijeliti ta pomoć.

- Iznos pomoći koju je tražio Savez je 200 KM za korisnike penzije do 1.000 KM i korisnike srazmjerne penzije čija ukupna primanja su do 1.000 KM i 100 KM za korisnike penzije preko 1.000 KM, osim najviših penzija. Vlada FBiH je odobrila dodatnih 1.000.000 KM za pomoć u rehabilitaciji teško bolesnih i ugroženijih penzionera i rehabilitacija je u toku-govori nam Mehić. Izrazio je nadu da će Vlada F BiH imati tazumijevanje za njihove zahtjeve i ispotšovati rokove.

- U protivnom, mi moramo na mirne proteste, koje nismo odgodili nego smo samo termin prolongirali i dali priliku Vladi F BiH da ispuni svoja obećanja-poručio je Mehić.

Po 100 KM za 487 članova

Povodom Dana penzionera, Savez će svojim teško bolesnim članovima, njih 487 uplatiti po 100 KM. Savez trenutno ima 196.000 aktivnih članova. Finansiraju se od svojih članarina, ali s većim brojem općina i gradova u FBiH imaju pomoć.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.