LOKALNI IZBORI

GO SDP Banja Luka: "Podnijet ćemo žalbu CIK-u zbog krađe glasova"

Navode da će dostaviti više od 1.000 izjava glasača čiji se glasovi ne nalaze u podacima trenutnih preliminarnih rezultata

N. H.

jučer

Gradska organizacija SDP BiH Banja Luka najavila je da će nakon objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata preduzeti sve zakonske korake, te podnijeti prigovor i žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine u vezi sa izbornim inženjeringom i krađom glasova na Lokalnim izborima u Banjoj Luci.

Kako navode, na osnovu toga, GO SDP BiH Banja Luka će dokumentovati i dostaviti više od 1.000 izjava, potpisanih pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću glasača i simpatizera čiji se glasovi ne nalaze u podacima trenutnih preliminarnih rezultata.

- Predmetne izjave čine 1 posto važećih glasova u izbornoj jedinici Banja Luka, te će na osnovu toga GO SDP BiH Banja Luka tražiti ponovno brojanje na svim biračkim mjestima. Insistirat ćemo da se posebno otvore i prebroje vreće sa nevažećim glasovima kao i glasovi onih kandidata gdje je očigledno da su pojedinci izbornom krađom dobili enorman broj glasova, tačnije, čak koliko i polovina njihove stranke (identičan slučaj nepravilnosti kao u Doboju u prošlim izbornim ciklusima).

GO SDP BiH Banja Luka će podnijeti krivične prijave protiv članova Gradske izborne komisije Banja Luka, kao i protiv svih članova biračkih odbora gdje smo ustanovili izbornu krađu (preko 60 posto biračkih mjesta).

S obzirom da posjedujemo posebne dokaze, između ostalih i audio snimke članova biračkih odbora sa priznanjem da su glasačke listiće SDP BiH, Narodnog fronta- Jelena Trivić i Za pravdu i red- lista Nebojša Vukanović planski i sistemski stavljali na hrpe drugih partija, te znatan dio istih i poništavali i pravili nevažećim, krivična prijava će obuhvatiti o ovaj segment kriminalnih radnji.

Napominjemo da 1 posto ukupnog biračkog tijela čije Izjave ćemo dostaviti uz ostale dokaze, utiče znatno na kranji rezultat Lokalnih izbora u Banjoj Luci. Prema tome, očekujemo od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da uvaži naš prigovor i izvrši ponovo brojanje na svim biračkim mjestima u Banjoj Luci, te na takav način potvrdi regularnost i legitimitet izbornog procesa i izbora u cjelini - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.