ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU

Ibrahimu Hadžibajriću oduzet stan u Baškoj Vodi

Apartman je dat na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovino

Ibrahim Hadžibajrić. Avaz

N. H.

prije 4 sata 32 minute

Rješenjem Županijskog suda u Splitu, Ibrahimu Hadžibajriću je oduzet apartman u Baškoj Vodi (Hrvatska). Apartman je dat na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. 

Kako su naglasili iz ove agencije, odluku su prvi put zaprimili od strane nadležne pravosudne institucije iz zemlje EU kojom joj je povjereno upravljanje sa imovinom koja se nalazi na području jurisdikcije koja je donijela odluku.

 - Odlučujući po zamolnici Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo broj: T09 KTF 015728223 od 15. januara 2024. godine, Županijski sud u Splitu, Republika Hrvatska, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala iz člana 342. stav (2), zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 383. stav (3) u svezi stavom (1), pranja novca iz člana 272. st. (3) i (4), primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav (1) Krivičnog zakona Federacije BiH, a na osnovu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o pranju, traganju, privremenom oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenog kaznenim djelom i o financiranju terorizma odredio privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi protiv osumnjičenika H.I. - navodi se u saopćenju.

Privremena mjera radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi zabranom otuđenja i opterećenja nekretnine donosi se u korist Bosne i Hercegovine, a upravljanje navedenom nekretninom povjerava se Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa sjedištem u Sarajevu.

- Poseban značaj saradnje s inostranim pravosudnim organima se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu (apartman u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine, čime se postavio temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu. Oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom u Evropskoj uniji se dugo smatra jednim od najučinkovitijih alata za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Oduzimanje je usmjereno na glavni razlog postojanja zločinačkih organizacija, odnosno ostvarenje što veće dobiti nezakonitim sredstvima. Oduzimanje znači konačno lišavanje imovine na osnovu konačne sudske odluke, te u tom smislu Agencija je otvorila prostor za efikasnije djelovanje pravosudnih institucija, kako u obje zemlje, tako i u cjelokupnoj Evropskoj uniji kada je u pitanju oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom - saopćeno je.

- Ovo je značajan rezultat i iskorak u radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo kada je u pitanju oduzimanje imovine koja se nalazi izvan Bosne i Hercegovine te putokaz da i ostala kantonalna tužilaštva slijede ovaj pozitivan primjer - kazao je Emir Bašić, v.d. direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.