ANALIZIRAMO

Veliki pad NES-a: Hapšenje Hadžibajrića, napuštanje Isaka i Džafića ostavilo veliki trag

Jedini uspjeh ove stranke viđen je u Cazinu, gdje su dobili načelničku poziciju

Nermin Ogrešević. Fena

prije 5 sati 15 minuta

Narodni evropski savez (NES) praktično je ugašen na ovim izborima.

Jedini uspjeh ove stranke viđen je u Cazinu, gdje su dobili načelničku poziciju.

NES kao politički subjekt je nastao spajanjem A-SDA i NBL-a 2021. godine s ciljem širenja stranke na područje cijele BiH. A-SDA na čelu s Nerminom Ogreševićem je imala utjecaj u Krajini i ZDK, dok je NBL bio pokriven u ostalim dijelovima BiH.

Poredeći rezultate NES-a s rezultatima A-SDA i NBL-a 2020. godine evidentan je pad.

Jedva prešli prag

Ogrešević je ostao gradonačelnik Cazina, no doživio je pad glasova u odnosu na ranije mandate, kako za načelničku poziciju, tako i njegova lista za OV.

Evidentan je pad ove stranke i u ostalim općinama u USK, izuzev Sanskog Mosta i Velike Kladuše, a razlog za to je što nakon dugo vremena ova stranka više nije dio vlasti na nivou kantona.

Izlaskom Rame Isaka iz NES-a ova stranka je doživjela težak debakl i u ZDK. U Zenici su jedva uspjeli preći jedan posto glasova i neće više biti parlamentarni. Kadar Rame Isaka Dario Pekić je također prešao u Snagu naroda, pa je debakl viđen i u Visokom. Isti slučaj je i sa vijećnicom u Maglaju, pa NES-a više nema u ovoj općini.

Sada već bivši načelnik Kalesije Sead Džafić je u toku prošlog mandata prešao iz NES-a u SDA i sa sobom povukao kadrove, pa je NES jedva prešao prag u toj općini. Doživjeli su pad za više od 3.000 glasova.

Utjecaj bivšeg gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića drastično je pao, pa je NES izgubio skoro 2.500 glasova. 

Treba naglasiti da će glasovima putem pošte, DKP-a i mobilnih timova dobiti još neki glas, ali to značajnije neće promijeniti razmjere ovih rezultata.

Rasipanje u KS

Hapšenjem bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića krenulo je rasipanje NES-a i u KS.

U Starom Gradu su sa 20 pali na četiri posto podrške, u Novom Sarajevu su pali s dva na jedan mandat, a na Ilidži također više nisu parlamentarni.

Jedini porast podrške su doživjeli u Centru, gdje su postali parlamentarni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.