ODLUKE

Odgođena primjena novog sistema provjera pri ulasku u EU: Naši građani neće morati čekati po 10 sati na granici

Sada se vodi rasprava je li centralni sistem na razini EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, kaže Božinović

Granični prijelaz. Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 sata 1 minutu

Primjena novog sistema provjere ulaska i izlaska iz Evropske unije (EES) je odgođena, nakon što su Njemačka, Francuska i Nizozemska signalizirale da još nisu spremne za njegovu punu primjenu od 10. novembra. 

Odluka o načinu uvođenja novih mjera na granici, koje podrazumijevaju skeniranje lica i provjeru otiska prsta, bit će donesena narednih dana, a najvjerovatnije će se to raditi postepeno. 

Ovu informaciju potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU, na kojem se govorilo i o ovom pitanju.

Centralni sistem

Prema izjavama ministra Davora Božinovića, primjena novog sistema neće startati i odgođena je jer, u prijevodu, EU nije spremna da operativno provede EES. Stoga neće biti graničnih redova prema Hrvatskoj, a radi se o sistemu koji je prijetio da putnike iz BiH zavije u crno.

- Hrvatska je spremna i ona je među prvima deklarirala svoju spremnost. Međutim, sada se vodi rasprava je li centralni sistem na razini EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prijelazima u svim državama odjednom - kazao je Božinović.

Božinović: Hrvatska je spremna. Facebook

Bh. institucije tako su dobile malo dodatnog vremena, kako bi s organima susjedne Hrvatske i EU pokušale dogovoriti otvaranje dodatnih graničnih prijelaza s potrebnim službama za kontrolu roba pri izvozu iz BiH. 

Iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH već kontinuirano upozoravaju da će, uvođenjem novih mjera na granici Šengena i EU, izvoz koji se odvija preko Bosanske Gradiške i Bijače biti dodatno usporen, a domaća ekonomija suočena s gubicima zbog kašnjenja. 

Zato je iz VTKBiH od Vijeća ministara BiH nedavno zatraženo da se hitno, u saradnji s organima Hrvatske i EU, osigura prekategorizacija prijelaza Svilaj i Izačić u prijelaze sa svim inspekcijskim kontrolama.

Lobisti pred EK

- Moramo to postići. U četvrtak smo imali i sastanak s predstavnicima Ambasade Hrvatske, gdje smo dodatno apelirali na otvaranje dodatnih prijelaza i da oni, kako zbog naše tako i zbog svoje ekonomije, podrže naše napore i budu naši lobisti pred Evropskom komisijom - kazao nam je predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković.

Vuković: Dodatno apelirali. Facebook

Na potezu su državne komisije za granicu BiH i Hrvatske, a VTKBiH je dostavila sve argumente zbog kojih je prekategorizacija Svilaja i Izačića nužnost, a koja, između ostalog, sadrži i podatke o frekventnosti saobraćaja između dvije države.

"Potvrda o višoj sili"

Nakon katastrofalnih poplava u pet bh. općina, VTKBiH je odobrila interventnu pomoć u ukupnom iznosu od 250.000 KM. Istovremeno, kompanijama iz poplavljenih područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa omogućeno je izdavanje “potvrde o višoj sili”, koja služi kao dokaz da zbog poplava nisu mogle ispoštovati obaveze iz već sklopljenih ugovora, pa se te obaveze privremeno ili trajno suspendiraju. 

Vuković kaže da je na sastanku s predstavnicima Ambasade zatraženo da se pomoć Hrvatske ciljano usmjeri, naprimjer, u obnovu željezničke infrastrukture, što je u interesu obje države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.