FEDERALNI PARLAMENTARAC

Mašić poručio Dodiku: Ostavi se srbovanja, građani BiH su jedini na zapadnom Balkanu koji na Kosovo moraju s vizom

Zbog ove sulude politike od strane vlasti RS-a najviše ispaštaju građani Bosne i Hercegovine koji su uskraćeni za elementarna ljudska prava

Damir Mašić. Armin Durgut/PIXSELL

S. S.

prije 5 sati 21 minutu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić (SDP) prokomentarisao je činjenicu da je BiH jedina zemlja zapadnog Balkana koja nema bezvizni režim s Kosovom.

- Građani svih zemalja, od Makedonije, Albanije, Crne Gore pa čak i Srbije, međusobno putuju samo sa ličnim kartama, a naši građani ne mogu ni sa pasošem na Kosovo. To je nažalost još jedan u nizu rezultata destruktivne politike Milorada Dodika koji blokira implementiranje sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

Da apsurd bude veći, prije dvije godine u Berlinu u ime države Bosne i Hercegovine taj je sporazum potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović također iz SNSD-a po nalogu Dodika pune dvije godine sprječava ratifikaciju sporazuma u Predsjedništvu BiH.

Rezultat je to da građani Bosne i Hercegovine ukoliko žele putovati na Kosovo moraju ići po vize u ambasadu Republike Kosovo u Hrvatskoj ili Makedoniji što uveliko komplikuje cijeli proces i znatno povećava troškove. Zbog ove sulude politike od strane vlasti RS-a najviše ispaštaju građani Bosne i Hercegovine koji su uskraćeni za elementarna ljudska prava, od kojih je jedno od osnovnih „pravo na slobodu kretanja“. Milorad Dodik, je čovjek koji za sebe tvrdi da neprikosnoveno predstavlja srpski narod u našoj zemlji, a tom istom narodu onemogućava da posjeti svoju rodbinu na Kosovu niti da posjete dobro poznate i jedne od najstarijih srednjevjekovnih pravoslavnih manastira i svetkovina na ovim prostorima.

Zbog istog čovjeka i iste politike građani Bosne i Hercegovine su godinu dana kasnije u odnosu na komšije u regiji dobili bezvizni režim sa zemljama Šengena. Tada mu je navodno bio sporan famozni „Zakon o prevozu opasnih materija“ koji je na kraju usvojen, ali su građani BiH nepovratno izgubili godinu dana jednako kao što ih i sada gube. Milorade, vrijeme je da prestaneš tzv. srbovanje zarad jeftinih političkih poena zbog kojih ljudi ispaštaju. Vrijeme da uradiš nešto za građane naše zemlje. Javno te pozivam da konačno prestaneš sa blokadom bezviznog režima sa Kosovom, ali isto tako i da možda i po prvi put u svom životu dođeš na Kosovo i obiđeš ove ljude ovdje. Možda se konačno makar malo čovjeka probudi u tebi! Pozdrav iz Gračanice sa Kosova - poručio je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.