IZBORNI PROCES

Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e, za "Avaz": Nema razloga za strah od prevara uz nove tehnologije

Biometrijska identifikacija i autentifikacija potvrđene kod 96 posto birača

Badnjević: Povjerenje građana. Facebook

Nerma Ajnadžić

12.10.2024

Godinama se govori o izbornim prevarama, krađi glasova i nemogućnosti održavanja poštenih izbora. Glasali su mrtvi, živi, odsutni... Ali, uvođenjem inovativnih i novih tehnologija u izborni proces, sve će se to promijeniti.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na nedavno održanim lokalnim izborima realizirala je pilot-projekt uvođenja ovih tehnologija u izborni proces, uz tehničku podršku Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH).

Identitet glasača

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević za "Avaz“ je rekao kako je projekt u potpunosti ispunio sva očekivanja.

- Uvođenjem sistema autentifikacije birača i transmisije rezultata, kao i biometrijske identifikacije na odabranim biračkim mjestima, postignut je značajan pomak u provođenju odredbi Izbornog zakona BiH, kao i sigurnosti i transparentnosti izbora.

Sam postupak glasanja uz korištenje novih tehnologija je veoma jednostavan, a osigurava tačnost i sigurnost potvrde identiteta glasača, njihove identifikacije i verifikacije, u skladu s najvišim standardima demokratije, što pridonosi ukupnom povjerenju građana u izborni proces - kazao je Badnjević.

Baze podataka

S obzirom na to da dio građana BiH strahuje od mogućnosti prevara, pitali smo Badnjevića koliko je to opravdan strah.

- Razlozi za strah od prevara ne treba da postoje s obzirom na činjenicu da su se cjelokupan sistem i testirana tehnološka rješenja pokazali izuzetno efikasnima, a biometrijska identifikacija i autentifikacija potvrđene su kod 96 posto birača koji su testirali ove tehnologije, što ističe i potvrđuje kvalitet i pouzdanost svih relevantnih baza podataka i cjelokupnog sistema koje IDDEEA tehnički vodi, održava i unapređuje - zaključio je Badnjević.

Analiza rezultata

IDDEEA BiH će uraditi analizu dobivenih rezultata u vezi s primjenom ovih tehnologija, te dalje, u saradnji s CIK-om, izvršiti dodatna podešavanja funkcionalnosti sistema u cilju postizanja još boljih rezultata.

- Smatramo da ove aktivnosti predstavljaju korak naprijed u demokratizaciji izbornog sistema u BiH i ostajemo posvećeni kontinuiranom unapređenju i implementaciji novih tehnologija za dobrobit svih građana BiH - istakao je Badnjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.