BUDŽET OD 7,5 MILIJARDI

Odlične vijesti sa Doma naroda: Ratificirani sporazumi o pristupanju Programu Digitalna Evropa

Priključenje BiH ovom Programu predstavlja značajan korak ka unapređenju uvjeta za rad i razvoj malih i srednjih poduzeća

S današnje sjednice. Fena

FENA

jučer

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas, na prijedlog državnog ministra komunikacija i prometa Edin Forto, ratificirao sporazume o pristupanju Programu Digitalna Evropa, međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Italijom i grant sredstvima za deminiranje Save.

Sa budžetom od 7,5 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine, Program Digitalna Evropa ima za cilj jačanje infrastrukture i kapaciteta u ključnim oblastima kao što su superračunarstvo, vještačka inteligencija, kibernetička sigurnost i digitalne vještine. 

Bespovratna sredstva

Priključenje BiH ovom Programu predstavlja značajan korak ka unapređenju uvjeta za rad i razvoj malih i srednjih poduzeća u oblasti digitalizacije i omogućit će pravnim i fizičkim licima u Bosni i Hercegovini da apliciraju za bespovratna sredstva Evropske unije u oblasti digitalizacije, i to pod istim uvjetima pod kojim će se prijavljivati i aplikanti iz cijele Evrope.

- Nakon 16 godina usaglašavanja, došli smo do faze ratifikacije Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Italijom. Njime se uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriji druge zemlje. Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Stupa na snagu

Italija je okončala proces ratifikacije, tako da Sporazum stupa na snagu za 60 dana od današnje ratifikacije u Domu naroda.

Grant za projekat integriranog razvoja koridora Save i Drine finansira se iz WBIF fonda i iznosi osam miliona eura, a dio je regionalnog projekta SDIP, koji se u prvoj fazi provodi putem Svjetske banke. U drugoj fazi SDIP projekta BiH je opredijeljena da se nastavi regionalna saradnja na unapređenju plovidbe na rijeci Savi. Druga faza bi se trebala početi provoditi 2026. godine, do kada bi trebalo okončati deminiranje.

Projekat Deminiranje desne obale rijeke Save obuhvata općine Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Srbac, Derventa, Bosanski Brod, Odžak, Šamac, Domaljevac-Šamac, Orašje i Brčko distrikt BiH. Deminiranje će se vršiti na 73 lokacije - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.