JAČANJE SARADNJE

Konaković i Lipavski: Nastavak saradnje u oblasti obrazovanja i unapređenje ekonomskih odnosa

Naši bilateralni odnosi su tradicionalno prijateljski, mnogo je stvari koje nas povezuje, uključujući ljude iz Bosne i Hercegovine koji žive u Češkoj

Konaković i Lipavski. Fena

FENA

prije 3 dana

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) danas su v.d. sekretara MVP BiH Edin Dilberović i direktorica Diplomatske akademije MVP Češke Republike Dana Kovaříková potpisali Memorandum o saradnji u oblasti diplomatske obuke.

Memorandum 

Memorandum je potpisan nakon susreta ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskýjem koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Konaković je na konferenciji za novinare podsjetio da je Češka dio Grupe prijatelja zapadnog Balkana, sedam zemalja koje su učinile puno u lobiranju za otvaranje pregovora sa EU. To je zemlja, kako je dodao, koja razumije i naše unutrašnje uređenje i kompleksnost i vrlo često savjetima i konkretnim potezima pomaže da se naš evropski put ne zaustavlja, već da se ubrza.

- Na nekoliko polja imamo zaista odličnu saradnju, nemamo nikakva otvorenja pitanja, bilateralni odnosi su na jako dobrom nivou i tu uvijek ima prostora za unapređivanje ekonomskih relacija i na tome ćemo vrijedno i posvećeno raditi - rekao je Konaković.

Zahvalio je za korektnu saradnju u oblasti obrazovanja, za stipendije studenata iz BiH na univerzitetima u Češkoj, kao i nizu projekata i procesa saradnje.

- Sada smo pred nekoliko važnih procesa. Razgovarali smo o Planu rasta za BiH, veoma važnom procesu i objasnio sam da je usklađenost 111 mjera veliki iskorak u BiH u svom kompleksnom uređenju. Nisam očekivao da možemo postići tako visok stepen usklađenosti, ostaju dvije sporne koje bi trebale biti uslov za kapacitiranje Plana rasta koji je za našu zemlju veoma važan, a posebno u dijelu otvaranja evropskog tržišta za integrisanje tržišta BiH - dodao je Konaković.

Konaković i Lipovski su posebno naglasili značaj saradnje i podrške koji se odnosi na edukaciju diplomata.

Bbilateralni odnosi

- Naši bilateralni odnosi su tradicionalno prijateljski, mnogo je stvari koje nas povezuje, uključujući ljude iz Bosne i Hercegovine koji žive u Češkoj i češku manjinu u BiH. Zaista sam uvjeren da možemo unaprijediti i naše poslovne povezanosti. Susjedne Srbija i Hrvatska su odnedavno vidjele značajan porast čeških investicija i siguran sam da i BiH nudi brojne mogućnosti u tom smislu i mislim da je naš zadatak upravo da popločamo put za pojačanu ekonomsku aktivnost - izjavio je Lipavský.

Dodao je da svake godine imaju budžet za projekte u BiH sa ciljem podrške evropskom putu zemlje. Napomenuo je da će se ta podrška nastaviti i da se sljedeći program za period 2024.-2030. finalizira.

- Zapadni Balkan je prioritet za češku vanjsku politiku. Želim iskoristiti ovu priliku da još jednom potvrdim našu punu podršku evropskim i evroatlanskim integracijama BiH. Želimo da Bosna i Hercegovina postane stabilna demokratska zemlja članica Evropske unije gdje ćemo imati stabilan balans između pojedinačnih ljudskih prava, kulturnih i drugih prava različitih naroda i nacionalnih manjina koji žive u Bosni i Hercegovini - dodao je Lipavský.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.