AGRESIJA NA POJAS GAZE

Ambasador Palestine u BiH Rezek Namura za "Avaz": Naš narod neće zaboraviti podršku BiH

Sva moja porodica, prijatelji, rođaci i rodbina žive u opasnosti od smrti

Namura: Osjećam neopisivu ljutnju i tugu. Anadolija

Nerma Ajnadžić

prije 2 sata 36 minuta

Na prekjučerašnji datum obilježena je godina od brutalnog napada Hamasa na Izrael, na koji je ova država odgovorila agresijom na Palestinu, posebno Pojas Gaze, u kojoj su do danas ubijene desetine hiljada Palestinaca, djece, žena, staraca...

Ambasador Palestine u BiH Rezek Namura (Rezeq Namoora) u razgovoru za „Dnevni avaz“ istakao je da su se nadali da će SAD i druge utjecajne države izvršiti pritisak na vladu „izraelskog okupatora kako bi zaustavile te pokolje i genocidni rat protiv našeg naroda“, uprkos, kako je naveo, utjecaju cionističkih lobija u SAD.

Stanje paralize

Dodao je da nema nikakvog horizonta za obustavu genocidnog izraelskog rata protiv Palestinaca.

- Sve zbog izraelske nepopustljivosti i terorističke desničarske vlade na čelu s Netanjahuom (premijer Izraela Benjamin Netanyahu, op.a.), te zbog neograničene podrške i političkog pokrića koje daje američka administracija vladi okupatora i njenim zločinima, a zatim i stanja paralize i slabosti koje je pogodilo međunarodni sistem, te mjerenja dvostrukim aršinima od zapada općenito – smatra Namura.

Osjeća, naveo je, neopisivu ljutnju, tugu i razočarenja u međunarodnu zajednicu „u kojoj aktivne zapadne sile brbljaju o ljudskim pravima“.

- Cijeli naš narod u Pojasu Gaze ili na Zapadnoj obali živi pod opsadom, ubijanjem, uništavanjem i hapšenjem. Lično, sva moja porodica, prijatelji, rođaci i rodbina žive u Palestini pod teretom i težinom te neopisive situacije i u opasnosti od smrti, od čega je ugrožen svaki Palestinac u svakom momentu, usljed strahovite šutnje od ovoga svijeta, uz izuzetak narodnih pokreta, naročito studentskih, koji zahtijevaju obustavu agresije i realizaciju dvodržavnog rješenja u skladu s rezolucijama međunarodnog prava, jer je to jedino rješenje za ovaj sukob – naglasio je Namura.

Razumjeti patnje

Svjestan je, dodao je, koliko se ljudi u BiH solidarišu s Palestincima.

- Jer je narod u BiH živio u sličnim uslovima te može razumjeti patnje našeg naroda. Mi visoko uvažavamo patnje prijateljskog naroda BiH u ranijim fazama. Narod BiH je dao veliku materijalnu, političku i moralnu podršku na različite načine našem narodu, i to od početka. Naš narod neće to zaboraviti BiH i njenom prijateljskom i bratskom narodu, bez obzira na to da li to bilo na nivou države, kantona, općina ili institucija civilnog društva, kao niti različite druge aktivnosti – poručio je Namura.

Širenje agresije

Namura je istakao da se izraelska agresija počela širiti, s obzirom na to da su i Liban i njegov bratski narod, također, izloženi kampanji terora i genocida bez prepreke.

- Ovo će se, naravno, proširiti i na ostatak regije na Bliskom istoku ukoliko se ne zaustavi nasilje izraelskog okupatora i njegovo zločinačko postupanje kao da je iznad međunarodnog zakona – kazao je Namura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.