SUD BIH

Radović Vinko i ostali: Strijeljanje četiri brata i oca u Drinjači

Odbrani je rekao da nema saznanja o formiranju Patriotske lige i da je bilo otpora

Optuženi i branioci u predmetu “Vinko Radović i drugi”. BIRN

BIRN

prije 18 sati 54 minute

Tima Dautović kazala je da su ih nepoznati vojnici odveli u Dom kulture u Drinjači, gdje su muškarce uveli unutra, a žene i djeca su ostali napolju.

Ona je navela da su u večernjim satima počeli odvoditi muškarce iza Doma, odakle su se čuli rafali.

- Za desetak minuta druga grupa se izvodi, po pet, po deset ljudi - prisjetila se Dautović.

Ona je kazala da su među tim muškarcima bila četvorica njene braće i otac, odnosno ukupno 14 muškaraca s prezimenom Dautović.

- Pogledala sam brata Hasana, pušio je cigaretu - kazala je svjedokinja.

Ona je rekla da su žene i djeca potom uvedene u Dom, gdje su prenoćili, a ujutru su autobusima odvezeni.

Navela je da su u Karakaju zaustavljeni i da su iz autobusa izvedena dva mladića koja su, prema njenim riječima, bili jedva punoljetni.

Dautović je kazala da je u Memićima 1. juna vidjela kada je pristizalo stanovništvo iz Bijelog Potoka, te da su sa srpske strane ispaljivane granate.

Ona je svjedočila na suđenju Vinku Radoviću, Petku Paniću i Dragomiru Vasiću, optuženima za prisilno preseljenje, nečovječno postupanje i zatvaranje civila na području Zvornika. S njima je bio optužen i Dragan Spasojević, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen.

Na pitanja branioca Miloša Perića, svjedokinja Dautović je kazala da su vojnici koji su ih odveli govorili da su Bijeli orlovi i uglavnom su pričali ekavski. Navela je da su nosili fantomke i da su se oslovljavali nadimcima Repić, Beli.

Ona je potvrdila da je komšija Božo Mijatović pružio pomoć jednom muškarcu koji je pobjegao iz Doma u Drinjači.

Svjedok Sead Mehmedović kazao je da je radio u policiji u Zvorniku i da je Petko Panić bio vođa sektora. Pamti ga kao starijeg kolegu koji je bio korektan prema svima.

Svjedok je rekao da je s 4. na 5. april došlo do podjele policije i da su srpski policajci otišli u “Alhos”.

- Poslije su se formirale barikade, došlo je do pucnjave s Karakaja - naveo je svjedok i dodao da je u stanicu vozio dvojicu od četvorice uhapšenih “arkanovaca”.

Mehmedović je rekao da je Jugoslovenska narodna armija bila stacionirana u Malom Zvorniku te da su povremeno prelazili. Vidio je i tenkove koji su otišli prema Čelopeku.

- Načelnik Abdulah Pašić nam je rekao da je pozvan na razgovor s Arkanom u Mali Zvornik… To je bilo 8. a 9. je počeo napad - prisjetio se svjedok, dodajući da se čula pucnjava i da su padale tenkovske granate.

Ispričao je da je s kolegama napustio stanicu i otišao u Memiće. Kasnije je čuo da je 500 do 700 mještana iz Klise, Đulića i Bijelog Potoka uhapšeno, te da su muškarci odvedeni. Kako je naveo, bile su informacije da je u tome učestvovao Petko Panić.

Odbrani je rekao da nema saznanja o formiranju Patriotske lige i da je bilo otpora.

Suđenje se nastavlja 29. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.