ANALIZA

Zabrinjavajuće političke poruke: Bakir ne odustaje od radikalizma

Društva koja su dozvolila da se u njima maše s četiri prsta završila su ili državnim udarom ili građanskim ratom ili pod bombama

Četiri prsta na predizbornom skupu. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 2 sata 26 minuta

Iako je kampanja za ovogodišnje lokalne izbore bila krajnje dosadna i mirna, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, se u posljednjih desetak dana potrudio da je malo oživi, i to kako on najbolje zna - radikalizmom i zabrinjavajućim porukama koji prijete da Bošnjake označe kao potencijalno sumnjiv i opasan element u Evropi.

Penzioner bez funkcije

Tako je Bakir Izetbegović, predsjednik ove stranke, posjetio fabriku „Baykar“ u Turskoj koja proizvodi dronove Bayraktar, u kojoj se, u jakni s turskom zastavom i u društvu Erdoanovog (Redžep Tajip Erdoan, op.a.) zeta Selčuka Bajraktara (Selcuk Bayraktar), fotografirao s prstom podignutim u zrak, čime je poslao svojevrsnu vjersko-političku poruku. Nakon toga se sastao s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

Poruka koja se šalje ovom posjetom penzionera bez funkcije turskom lideru i njihovoj najpoznatijoj fabrici oružja je jasna poruka lidera ove stranke - mi smo s Turcima, Turci i njihovo oružje su s nama, mi, a ne država, ćemo braniti... Nastavak je to višedecenijske SDA-ovske politike paralelnih sistema izgrađene na temeljima mladomuslimanskog konspirativnog djelovanja, gdje su državne institucije tretirane tek kao puka forma, a stvarna moć bila koncentrirana u rukama odabranih stranačkih moćnika, što je najzloglasnije bilo izraženo kroz netransparentne nabavke naoružanja preko Šaja i Čengića, uz potpuno ignoriranje zvaničnih institucija države zaduženih za to.

Bakirov prst. SDA

I Erdoan opetovanim susretima s Izetbegovićem, mnogo češćim nego s izabranim bh. zvaničnicima, pokazuje da mu je u BiH mnogo važnije imati ideološkog poslušnika nego državu partnera.

A koja je to ideologija, demonstrirao je jedan od kandidata SDA kada je na pozornici mahao s četiri prsta, što je simbol zloglasnog Muslimanskog bratstva. I Izetbegović je svojevremeno, nakon susreta s članovima Muslimanskog bratstva, pozirao identično.

Putinov zlotvor

Ali ni to nije dovoljno, pa je na stranicama poluzvaničnog glasila SDA osvanuo tekst o Bliskom istoku Aleksandra Dugina, najpoznatijeg velikoruskog filozofa čija su djela imala veliki utjecaj na Vladimira Putina. Dugin, koji je negator genocida u Srebrenici, zagovara obnovu ruskog carstva, podržava rusku agresiju na susjede, veliki je kritičar Zapada i liberalizma, kao i „euroazijske imperije” te je teoretizirao osnivanje „euroazijske imperije” sposobne da se bori protiv zapadnog svijeta koji predvode SAD.

A sve je to kap u moru u odnosu na svakodnevni antizapadni sadržaj, prijetnje, najave obračuna i veličanje islamističkih pokreta koje svakodnevno na društvenim mrežama objavljuju botovi i stranice koji su manje ili više otvoreno povezani s ovom strankom.

No, šta tačno Izetbegović i SDA ovakvom politikom žele postići? Poslati poruku Zapadu da imaju onaj najgori Istok iza sebe i prijetiti im njime? Najaviti da su sposobni za haos i probleme?

Šta god bio odgovor, jasno je šta slijeđenje ovakve politike znači za Bošnjake - put Gaze - tj. crtanje mete na čelo vlastitom narodu prikazujući kao potencijalnu sigurnosnu prijetnju evropsko okruženje.

Ako nas bliža historija ičemu uči, to je da su društva koja su dozvolila da se u njima maše s četiri prsta završila ili državnim udarom ili građanskim ratom ili pod bombama.

Teroristička organizacija

Muslimansko bratstvo je transnacionalna islamistička organizacija kojoj je cilj uspostava države zasnovane na šerijatu. U cijelom nizu zemalja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije ili Egipta proglašena je terorističkom organizacijom. Ova organizacija bila je temelj za osnivanje i pokreta poput Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.