NAJNOVIJI IZVJEŠTAJ

OIM: Broj migranata jedino u BiH na Balkanu opada

Prema ovim podacima, u BiH je zabilježeno 2.783 migranata, ili čak 10 posto manje u odnosu na prethodni mjesec

Igor Soban/PIXSELL

N. H. / Nezavisne novine

prije 2 sata 28 minuta

Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti koja je u avgustu zabilježila smanjenje broja registrovanih migranata, saopćeno je u najnovijem izvještaju Međunarodne organizacije za migracije za avgust, objavljenom prošle sedmice, prenose "Nezavisne novine".

Prema ovim podacima, u BiH je zabilježeno 2.783 migranata, ili čak 10 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. U svim drugim zemljama regiona brojevi su rasli. Tako je, na primjer, u Srbiji registrovano 1.879 migranata ili 14 posto više, u Crnoj Gori 247 ili 24 posto više, u Sjevernoj Makedoniji 400 ili 26 posto više, dok je u Albaniji zabilježeno 150 migranata u dolasku, ili 38 posto više.

Iz ovih podataka se vidi da je po apsolutnim brojevima BiH i dalje na vrhu liste, ali OIM ističe da u bh. prihvatnim centrima postoji 4.959 raspoloživih mjesta, od čega je tek 1.970 popunjeno. 

Prihvatni centri se nalaze u Sarajevu, Bihaću i Mostaru i oko njih, a regionalne kancelarije se nalaze u Sarajevu, Bihaću i Banjoj Luci.

Prema najnovijim podacima OIM-a, mjesec s najvećim brojem novih dolazaka je bio august, a već u septembru broj je ponovo polako opao, vjerovatno usljed nadolazećih hladnijih mjeseci. Slično je bilo i prethodne godine, kada su brojevi počeli rasti u aprilu, a ponovo padati u septembru. 

U BiH je u avgustu bilo najviše migranata iz Sirije, Afganistana i Maroka, s tim da je iz Afganistana bilo dva posto migranata manje u odnosu na prethodni mjesec.

Istovremeno, iz BiH je vraćen najveći broj migranata u odnosu na sve ostale zemlje regiona. Prema podacima OIM-a, do sada je od početka godine vraćeno 117 migranata, a na drugom mjestu je Srbija, iz koje ih je vraćeno 68. Na dobrovoljan odlazak pristao je 381 migrant iz BiH, dok je taj broj u Srbiji 89.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.