IZBORNA UTRKA

Šta su planovi kandidata za načelnika Općine Novi Grad: Efendić ističe dosadašnje rezultate, Selimbegović nudi 40 projekata

Efendić najavljuje asfaltiranje svih ulica koje još nisu asfaltirane

Efendić i Selimbegović. Facebook - TV SA

Danijal Hadzovic

prije 3 dana

U Općini Novi Grad za poziciju načelnika konkuriraju samo dva kandidata – to su dugogodišnji načelnik Semir Efendić (SBiH), koji ima podršku i SDA te DF-a, te Mirza Selimbegović (NiP), kojeg podržavaju i SDP i Naša stranka.

Novi objekti

Aktuelni načelnik Efendić u kampanju ulazi isticanjem dosadašnjih uspjeha koje je ostvario kao načelnik, s posebnim akcentom na posljednji mandat. U svom programu na čelu Općine Novi Grad za naredne četiri godine Efendić kao prioritete ističe asfaltiranje svih ulica koje još nisu asfaltirane, osiguravanje rasvjete u svim ulicama, kao i popravljanje postojeće rasvjete s LED rasvjetom u svim naseljima. U planu je popravka prilaza svih zgrada kako bi se dodatno unaprijedili uvjeti življenja.

- U planu je izgradnja novih objekata s različitim sadržajima u naseljima poput Buča Potoka i Boljakovog Potoka u kojima takvi sadržaji u dovoljnoj mjeri nisu prisutni. U planu je završetak objekta u Briješću s društvenim sadržajima, a u Zabrđu izgradnja područne škole, kao i u naseljima Dobroševići i Bojnik.

Izgradit ćemo novi centar za zdravo starenje na Dobrinji, kao i Policijsku stanicu. U posljednje četiri godine izgradili smo i rekonstruirali 41 dječije i sportsko igralište. Cilj nam je da svako naselje dobije i sportsko i dječije igralište, a stare betonske plohe ćemo zamijeniti gumenim podlogama te postaviti odgovarajuću rasvjetu. U naredne četiri godine, Novi Grad će izgledati drugačije i život u njemu će biti još kvalitetniji – istakao je Efendić.

Konkretni projekti

Mirza Selimbegović u kampanji je predstavio program koji sadrži 40 konkretnih projekata, programa i mjera koje bi, kako ističe, Novom Gradu dale novi zamah i od najmnogoljudnije općine u Bosni i Hercegovini učinile bolje i ugodnije mjesto za život.

U programu, osim velikih infrastrukturnih projekata, poseban fokus je stavljen na podršku mladima, izgradnji boljih uvjeta za predškolsko obrazovanje, proširenje kapaciteta osnovnih i srednjih škola, pomoć i podršku penzionerima i boračkim kategorijama. Ključne tačke programa Selimbegovića su: proširenje parking prostora, izgradnja tramvajske pruge Nedžarići – Dobrinja, izgradnja Južne longitudinale, odnosno saobraćajnice s četiri trake od Aneksa do Dobrinje, nove fasade i utopljavanje zgrada, natkrivanje bazena na Dobrinji, izgradnja multifunkcionalnog omladinskog centra, izgradnja IT huba te modernizacija javne uprave i podrška privrednicima.

Odbijanje debate

Semir Efendić, kandidat Stranke za BiH, odbio je potvrditi učešće u debati protiv Selimbegovića. Mirza Selimbegović tim se oglasio, rekavši kako je odbijanje debate nepoštivanje građana. Efendić je s druge strane kazao kako smatra da njegov protukandidat nije dovoljno pristojan, a ni ozbiljan da bi s njim vodio bilo kakvu debatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.