DALEKO OD CILJA

Imunizacija ide sporo, ali kontinuirano napreduje: HPV u BiH i dalje tabu tema?

Godišnje više od 150 žena u FBiH oboli od karcinoma vrata maternice

Vakcine su besplatne. Facebook

Meliha Smajkic

21.9.2024

Iako zanimanje za vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) raste, naša zemlja je daleko od cilja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i stope vakcinisanosti od 90 posto.

Dostupne vakcine

Iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH su provođenje programa imunizacije protiv HPV-a započeli krajem 2022. godine, i to najprije u četiri kantona, a prošle godine je proširen na cijelu FBiH.

- U 2023. godini u FBiH je cijepljeno ukupno 1.200 djece i mladih prvom dozom cjepiva protiv HPV-a. Do kraja jula 2024. cijepljeno je dodatno 2.000 djece i mladih. U dvije godine provođenja imunizacije protiv HPV-a dvije doze cjepiva je primilo 1.350 djece i mladih. Imunizacija, iako sporije, kontinuirano napreduje u svim kantonima u Federaciji BiH - kazali su nam iz Službe.

Vakcine su, naglašavaju, dostupne, kvalitetne, visokoefikasne i besplatne. Iz Službe su podsjetili da je HPV grupa virusa koji se prenose spolnim putem. Podvlače da su imunizacija protiv HPV-a i redovni preventivni pregledi siguran način zaštite od karcinoma i bolesti uzrokovanih HPV-om.

- Vakcinacija se preporučuje djevojčicama i dječacima u dobi od 13 do 18 godina - prije izlaganja virusu, tj. prije početka spolne aktivnosti. Vakcina se može dati i starijima koji nisu prethodno vakcinisani. Daju se dvije doze devetovalentne vakcine protiv HPV-a, s razmakom od najmanje šest mjeseci između prve i druge doze vakcine - dodaju iz Službe.

Bolja edukacija

Prof. dr. sc. Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kaže kako je važno da roditelji budu što bolje educirani u vezi s HPV-om i važnosti vakcinacije.

Dr.Tomić: Imunizacija je važna. Facebook

- Neophodna je saradnja i s obrazovnim ustanovama u tom pogledu, gdje bi se, također, prednost dala edukaciji, ali onoj neformalnoj. Iako se o toj temi slobodnije i otvorenije razgovara, moj dojam je da, s obzirom na naše kulturološke i druge značajke, to je i dalje djelimično tabu tema - kaže nam dr. Tomić.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.