RAZGOVOR

Kandidat za gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić za "Avaz": Uključiti dijasporu u razvojne projekte

Oborili smo i rekord posjećenosti naše "Pannonice“ ovog ljeta za čak 80.000, odnosno bilo je 530.000 posjeta, rekao je Lugavić

Lugavić: Zapošljavanje mladih. Facebook

prije 2 sata 20 minuta

Za gradonačelničku poziciju u Tuzli bore se četiri kandidata. Aktuelni gradonačelnik Zijad Lugavić kandidat je SDP-a BiH, bivši savjetnik Fadila Novalića Zoran Blagojević SDA, Derviš Čičko Stranke za BiH, a Tihomir Mihajlović SNSD-a.

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić za naš medij predstavio je projekte koje je realizirao te najavio šta planira uraditi ako pobijedi.

Uvjeti života

- Završili smo mnogo infrastrukturnih projekata, sanirali smo više od 50 kilometara cesta. Fokus nam je bio na ekonomskom razvoju, tu smo otvorili veliki broj novih radnih mjesta. Podržali smo veliki broj novoregistriranih kompanija. Radili smo s mladim nezaposlenim osobama kroz razvoj poduzetničkih ideja - pojašnjava nam Lugavić.

Dodaje da su pomagali socijalnim kategorijama, boračkim udruženjima, radili na izgradnji inkluzivnijih dječijih igrališta.

- U budžet smo uvrstili Organizaciju "Koraci nade“, koja pruža podršku djeci s poteškoćama u razvoju. Prvi u BiH smo im pružili pomoć. Već tri godine finansiramo Sigurnu kuću u kojoj su smještene žene žrtve nasilja u porodici. Dajemo mogućnost i zaposlenja marginaliziranih grupa - kaže Lugavić.

Podsjeća da su, kroz kulturne manifestacije "Ljeto u Tuzli“ i "Zima u Tuzli“, uradili dosta na razvoju turizma.

- Kroz "Zimu u Tuzli“ naš grad je posjetilo više od 100.000 ljudi. Učinili smo sve da kroz ove manifestacije naš grad procvjeta i da ga posjete ljudi ne samo iz BiH nego iz cijele Evrope. Pomogli smo na taj način i našu ekonomiju, privrednike. Oborili smo i rekord posjećenosti naše "Pannonice“ ovog ljeta za čak 80.000, odnosno bilo je 530.000 posjeta - naglašava Lugavić.

Ističe da njegov program za naredni period obuhvata 10 ključnih tačaka i 200 ciljeva.

- Fokus će nam biti na unapređenju uvjeta života kroz unapređenje javnih usluga, održavanje zelenih površina i promociju energetske efikasnosti. Uvođenje obnovljivih izvora energije i kreiranje sigurnog i zdravog životnog okruženja bit će također jedni od ključnih elemenata ovog procesa - poručuje Lugavić za "Dnevni avaz“.

Radna mjesta

Dodao je da će raditi na osnaživanju ekonomskog razvoja i turizma, kako bi Tuzla ostala atraktivna za turiste i investitore.

- Podržavat ćemo lokalne poduzetnike, ulagati u infrastrukturu i otvarati nova radna mjesta. Ulagat ćemo u moderne ICT tehnologije. Također, uključivanje dijaspore u razvojne projekte je važan faktor održivog ekonomskog razvoja. Modernizacijom komunalne infrastrukture osigurat ćemo pouzdane i efikasne komunalne usluge, to jeste javni prijevoz, puteve, centralno grijanje, kako bismo poboljšali svakodnevni život građana - ističe Lugavić.

Fokus na mladima

Posebnu pažnju, govori Lugavić, usmjerit će na mlade, jer je cilj da ostanu u državi.

- Kroz kvalitetno uključivanje u sve procese donošenja odluka i osiguravanje kvalitetnog okruženja, oni će moći ostvariti svoj potencijal u našem gradu. Radit ćemo na digitalizaciji i inovacijama i to će stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje mladih. Mlade ćemo pomagati kroz sufinansiranje novoregistriranih kompanija, a i dalje ćemo razvijati Festival Kaleidoskop i podržavati nevladine organizacije mladih - poručuje Lugavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.