PODRŠKA

Udruženjima za zaštitu potrošača dodijeljeno 60.000 KM

Članovi udruženja sudjelovali su u radnim grupama projekta ‘’zaključavamo cijene’’

Sa sastanka. Fena

FENA

prije 2 dana

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević potpisao je ugovore o dodjeli sredstava s predstavnicima pet udruženja za zaštitu potrošača u Federaciji BiH.

Za ovu godinu dodijeljena su sredstava u iznosu od 60.000 maraka, 13.000 više nego prošle godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kako se navodi, ova sredstva dijele Klub potrošača Odžak, Savjet potrošača Bosansko-podrinjske županije Goražde, Udruženje potrošača Klub potrošača TŽ Tuzla, Udruga za unapređenje kvalitete življenja FUTURA Mostar i Udruženje potrošača općine Kakanj ‘’Potrošač’’. Sredstva su namijenjena za osnovne troškove rada udruženja.

Ministar Hasičević prilikom potpisivanja ovih ugovora zahvalio se predstavnicima udruženja na suradnji u svim projektima koje je pokrenulo Federalno ministarstvo trgovine u proteklih godinu dana.

Članovi udruženja sudjelovali su u radnim grupama projekta ‘’zaključavamo cijene’’, radnim grupama za izradu Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o unutarnjoj trgovini, Zakona o e-trgovini, a učešće će uzeti i u izradi Strategije za razvoj trgovine Federacije BiH.

Ministar je podsjetio da je prijedlog Nacrta zakona o zaštiti potrošača gotov i da bi se trebao naći na dnevnom redu na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH.

''Cilj je da posvetimo posebnu pažnju zaštiti potrošača i primijenimo europske standarde u toj oblasti, te da zajedničkim snagama smanjimo nepravilnosti i kroz zakonske i podzakonske akte, ali i kroz edukaciju samih potrošača, te trgovinu učinimo sigurnijom'', kazao je ministar Hasičević.

Predstavnici udruženja kazali su da svakodnevno imaju pritužbe građana u raznim oblastima trgovine, da se najviše pritužbi trenutno odnosi na naplatu medicinskih, zdravstvenih, zatim komercijalnih i komunalnih usluga.

Također su istaknuli da je partnerski odnos, koji je uspostavljen odmah po imenovanju ministra Hasičevića, već urodio plodom kada je u pitanju oblast zaštite potrošača, te izrazili nadu da će i budući zajednički projekti biti jednako uspješni kao i dosadašnji.

Federalni ministar trgovine kazao je da očekuje od udruženja da dostave prijedloge i za nove projekte, kako bi se i financiranje tih projekata moglo uvrstiti u prijedlog proračuna za narednu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.