SAOPĆENJE

Iz GIK-a Goražde pozvali političke subjekte na fer i odgovornu izbornu kampanju

Nadam se da će kampanja proteći u jednom fer i korektnom odnosu

Amira Borovac. Fena

FENA

6.9.2024

Iz Gradske izborne komisije (GIK) Goražde, povodom početka zvanične izborne kampanje za lokalne izbore u BiH, pozvali su sve političke subjekte da u skladu sa propisima i pravilima predstave svoje političke subjekte, kandidate, programe te da se suzdrže od svega što je zakonom zabranjeno.

Predsjednica GIK-a Amira Borovac naglasila je da kampanja traje 30 dana, odnosno do 5. oktobra

- Nadam se da će kampanja proteći u jednom fer i korektnom odnosu i da će politički subjekti pokazati političku zrelost i odgovornost a nikako kršiti izborne procedure i pravila. Za to su Izbornim zakonom predviđene sankcije i kazne i taj postupak vodi CIK, a imajući u vidu da je i u prethodnom periodu, prije zvaničnog početka izborne kampanje, izrečen veliki broj sankcija i kazni za političke subjekte, mi u Goraždu nismo imali saznanja da je ijedan politički subjekt iz ovog grada bio predmet tih kazni i ja će nadam da će i ovaj mjesec proteći u tom duhu - navela je Borovac.

Dodala je da Gradska izborna komisija u skladu sa rokovima i pravilima provodi sve neophodne pripreme za nesmetano odvijanje izbornog procesa.

- Dio zakonskih obaveza koje je imala GIK Goražde mi smo završili u predviđenom roku i dostavili CIK-u, međutim dio koji se odnosi na imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora koji provodi CIK, još uvijek nije završen i nadamo se da će se i to okončati u toku naredne sedmice, kako bi se mogle provesti edukacije biračkih odbora“ – istakla je Borovac.

Po njenim riječima, trenutno je u toku procedura za akreditaciju posmatrača političkih subjekata koji su ovjereni za učešće na izborima. Napomela je da se pored redovne procedure, Grad Goražde priprema i za realizaciju pilot projekta u izbornom danu, kao jedna od odabranih jedinica loklane samouprave u BiH

- Pilot projekat za Grad Goražde podrazumjeva autentifikaciju birača putem otiska prsta, kako bi se spriječila zloupotreba glasanja, te brz prenos podataka odnosno rezultata sa biračkog mjesta u CIK. Prema zadnjoj izmjeni odluke CIK-a, u Gradu Goraždu projekat će se provoditi na sedam biračkih mjesta, četiri u prostorijama OŠ Husein .ef. Đozo, dva u SSŠ „Džemal Bijedić“ i jednom biračkom mjestu u naselju Mravinjac – pojasnila je predsjednica GIK-a Goražde.

Prema centralnom biračkom spisku, pravo glasa u Goraždu ima 20.305 birača, uključujući birače koji će glasati na redovnom biračkom mjestu, zatim u odsustvu te putem pošte ili putem DKP-a.

Za lokalne izbore u Goraždu za poziciju gradonačelnika borit će se sedam kandidata. Kandidovano je 14 stranaka sa ukupno 284 kandidata koji će se boriti za 25 pozicija u Gradskom vijeću Goražde. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.