"AVAZ" U POSJETI

Centar za rehabilitaciju u Smolući obilježava 20 godina rada: Borba 600 ovisnika!

Joldić je istaknuo da su izuzetno ponosni na 20 godina veoma posvećenog rada, kako bi pomogli svima koji su iz raznih razloga krenuli putem ovisnosti

Korisnici dolaze isključivo svojom voljom. H. Čalić

H. Čalić

4.9.2024

Imajući u vidu činjenicu da je droga postala svjetski, pa i bh. problem koji odnosi ili uništava mlade živote, Islamska zajednica u BiH, uz mnoštvo entuzijasta, prepoznala je potrebu za liječenjem te su u Smolući kod Lukavca osnovali Centar za rehabilitaciju ovisnika od psihoaktivnih supstanci (CROPS). Ove godine ustanova obilježava 20 godina rada, a u njoj se od bolesti ovisnosti liječilo oko 600 korisnika. Podaci su svakako impozantni i oni se upravo prezentiraju javnosti putem raznih posjeta, predavanja, izložbama, danom otvorenih vrata.

Dvije decenije

U posjeti Centru u Smolući, direktor Mevludin Joldić za „Avaz“ je govorio o njihovom radu, a svoje životne priče podijelili su i korisnici, kojih trenutno ima sedamnaest. Svi oni su svojom voljom došli da se liječe uglavnom od zavisnosti od droge ili alkohola. Razgovor u oba smjera bio je do kraja iskren i otvoren.

Joldić: Proces traje 12 mjeseci. Avaz

Joldić je istaknuo da su izuzetno ponosni na 20 godina veoma posvećenog rada, kako bi pomogli svima koji su iz raznih razloga krenuli putem ovisnosti te svojim porodicama stvorili brojne probleme.

- Naši vrijedni terapeuti u rehabilitaciji i resocijalizaciji, u koje ubrajamo psihološku i radno-okupacionu te duhovnu terapiju, ali i slobodne i sportske aktivnosti, stalno su na relaciji terapeut – korisnik. Prevencija je proces koji traje 12 mjeseci i korisnici u ovaj centar dolaze isključivo svojom voljom. Ne treba zaboraviti da je svaki čovjek kome želimo pomoći, jedan život, jedna priča, jedan svijet. Svjedočenja naših korisnika i njihovih porodica su najbolji dokaz naše predanosti - kazao je Joldić.

Novi život

Damir iz Tuzle (37) odao se alkoholu koji ga je na koncu doveo u CROPS, gdje boravi već dva mjeseca. Kako kaže, u posljednje tri godine, društvo, sredina i problemi su ga doveli u tu situaciju, a utjecaj je imalo i njegovo specifično zanimanje. Danas više ne razmišlja o alkoholu, već o novom životu.

- Iza mog problema stoje razlozi o kojima ne bih javno govorio. Ja u svemu ovome nikad nisam doživio alkoholni delirij, ali sam ipak odlučio doći u ovaj centar, u novu sredinu, među nove ljude. Nisam došao da se nekome dokazujem, već isključivo zbog sebe. Mogu reći da je moje tijelo prihvatilo ovakav način života, nije bilo kriza. Nadam se najboljem, da se odviknem od ovog poroka i započnem novi život - zaključio je Damir.

Donio odluku

Kemal (28) iz Sarajeva u Centru je već osam mjeseci i veoma je pouzdan u rehabilitacijskom procesu te uživa povjerenje menadžmenta i terapeuta. Počeo se drogirati s 15 godina, a s vremenom je tonuo sve dublje uzimajući sve teže droge. Zbog toga je izgubio posao, pa je počeo prodavati drogu, zbog čega je dva puta osuđivan. Nemajući više kuda, donio je čvrstu odluku i stigao u Smoluću. Za četiri mjeseca vraća se kući i planira novi život, bez droge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.