DOBILA NAJVIŠE GLASOVA

Tužiteljica Bojana Jolović nova je članica VSTV-a, dužnost preuzima u novembru

Jolović vodi istragu protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Debevca i bivšeg i teško kompromitovanog direktora OSA-e Osmice

Jolović: Naslijedila Simeunović. Screenshot

E. Ć.

21.8.2024

Bojana Jolović, tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nova je članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrđeno je za "Avaz".

Jolović je izabrana u utrci četiri tužioca. Dobila je ubjedljivo najviše glasova i u VSTV-u će predstavljati Tužilaštvo BiH. Na toj poziciji zamijenit će Biljanu Simeunović, a dužnost preuzima u novembru.

Ko je Bojana Jolović

Bojana Jolović rođena je 24. maja 1982. godine u Sokocu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2006. godine, a pravosudni ispit položila 2009. godine u Sarajevu.

U razdoblju od 2006. godine do 2011. godine radila je u pravnoj službi osiguravajućeg društva, kao pravni zastupnik, a od 2011. godine do konca 2015. godine kao odvjetnički stručni saradnik u Odvjetničkom uredu u Sarajevu.

Odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH od 7. decembra 2015. godine imenovana je na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

U Tužilaštvu BiH od 2020. godine

Narednih pet godina radila je kao tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, gdje je tokom 2019. i 2020. godine obnašala i funkciju zamjenika šefa Odjela za gospodarski kriminal i korupciju.

Odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH od 23. oktobra 2020. godine imenovana je na poziciju tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Inače, Bojana Jolović vodi istragu protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg i teško kompromitovanog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.