BRUKA I SRAMOTA

Grad usred ljeta izrovaren kao da smo usred rata: Hoćemo li SFF dočekati s iskopanim ulicama i redukcijama vode?

Sve veći broj građana opravdano strahuje da bismo goste za SFF mogli dočekati u gradu čiji pojedini dijelovi liče na vojni front

Popravljanje cijevi: Uobičajen prizor u Sarajevu. Facebook

Danijal Hadzovic

4.8.2024

Turistička sezona je u punom jeku u Sarajevu. Ipak, veliki broj turista ni ove godine nije spriječio sarajevske vlasti i nadležne institucije da započnu s tradicionalnim ljetnim iskopavanjem grada.

S jedne strane tu su projekti popravke vodovodnih cijevi širom grada koje prate radovi na asfaltiranju ulica i izgradnji saobraćajnica, poput radova na Skenderiji.

Iskopane ulice

Zbog toga se građani glavnog grada pitaju hoće li Sarajevo događaj godine – Sarajevo Film Festival i brojne turiste dočekati uz iskopane ulice, bez vode i uz redukcije.

Prekidi vodosnabdijevanja učestala su pojava – što zbog radova u predizborno vrijeme, što zbog skoro presahlih izvora. Ali i dugovanja. Dugovanja. Tako su, primjerice, stanovnici naselja Gorica bili primorani da dijele vodu s jedne česme, zbog duga od 270.000 maraka. Voda puštena, bar do septembra. No, nezadovoljstvo građana Sarajeva je evidentno.

Radi se, nema vode. Facebook

U ViK-u uglavnom izbjegavaju javna oglašavanja, na zvaničnoj stranici stoji tek apel građanima da racionalno troše vodu. ViK je na meti i dijela opozicije i dijela vlasti koja traži smjenu uprave.

Svađa u poziciji

Direktor ViK-a Rusmir Salić izbjegava da se oglase, pa u odbranu ove firme staje stranački kolega Elvedin Okerić.

- ViK će kao i dosad obavještavati građane i gledati da u najvećoj mogućoj mjeri izbjegne ovu špicu sezone sad u avgustu kada se najavljuje dolazak velikog broja gostiju. To preduzeće je žila kucavica i od vitalnog značaja za Kanton Sarajevo i građane Kantona Sarajevo – kaže predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP).

Obnavlja se i glavna saobraćajnica. Facebook

Ipak, da je situacija loša pokazuje činjenica da na račun rada ove kompanija dolaze otvorene kritike i od koalicionih partnera.

- Komunikacija preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ sa građanima je jako loša. Ono što je slika „Vodovoda i kanalizacije“ trenutno na neki način se zaista čini kao nesposobnost menadžmenta – kaže Belma Kapo, zastupnica SDP-a u Skupštini KS.

I dok se kopa, popravlja i javno ne oglašava, sve veći broj građana opravdano strahuje da bismo goste za SFF mogli dočekati u gradu čiji pojedini dijelovi liče na vojni front.

Poziv na racionalno trošenje

Usljed ekstremno visokih temperatura i povećane potrošnje, ovim iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pozvali su građane na racionalno korištenje vode.

- Iako Ministarstvo nema propisana direktna izvršna zaduženja u ovakvim situacijama, kada su aktuelni periodi povećanih temperatura zraka i kada je moguće smanjenje intenziteta u vodosnabdijevanju, podsjećamo na obavezu poštivanja svih zakonskih i drugih akata koji su namijenjeni za sve sudionike, kako bi period smanjene izdašnosti na svim izvorištima sa kojih se zahvata voda u Kantonu Sarajevo protekao sa što manje posljedica – naveli su iz Ministarstva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.