SAZNAJEMO

Okončan konkurs, počela testiranja: Ko će na čelo Porezne uprave FBiH

Rok za prijavu istekao 18. jula, među prijavljenima i aktuelni direktor Šerif Isović

Hasanović i Isović. Ministarstvo finansija BiH - Fena

Al. B. - M. Aš.

31.7.2024

Nakon što je rok za prijavu istekao 18. jula, u Agenciji za državnu službu FBiH prekjučer je organizirano polaganje ispita općeg znanja za kandidate koji su se prijavili na javni konkurs za imenovanje direktora Porezne uprave FBiH, saznaje „Avaz“.

Dalja procedura

Kandidati koji su položili ispit općeg znanja pristupit će polaganju stručnog ispita, kao što i nalaže dalja konkursna procedura.

Kako saznaje “Avaz”, na javni konkurs za ovu važnu poziciju prijavilo se više kandidata, među kojima je i dosadašnji direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović. Ipak, najozbiljniji kandidat za direktora je magistar ekonomije Muhamed Hasanović, aktuelni zamjenik državnog ministra finansija i trezora. Hasanović ima podršku stranaka trojke.

Mandat trenutnog direktora istekao je jučer, a javni konkurs za izbor novog raspisan je 1. jula. Isović, koji je imenovan u mandatima bivše vlasti, predvođene SDA, na pozicijama vršioca dužnosti direktora i direktora Porezne uprave FBiH proveo je ukupno devet godina.

Bio prvi

Za v.d. direktora, o čemu je “Avaz” ranije pisao, imenovan je 2015. godine, a puni mandat preuzeo je tek 2020. godine, nakon što je tužio tadašnju Vladu FBiH zbog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave, na koji se prijavio i bio prvorangirani.

Tadašnja ministrica finansija Jelka Milićević tražila je poništenje konkursa, jer je raspisan za dvije pozicije, a na listi uspješnih našao se samo Isović, ali je on tužbu protiv Vlade dobio, iako je odgovor na nju podnio premijer Fadil Novalić, na šta nije imao pravo.

Pripalo SDP-u

Prema raspodjeli pozicija aktuelne parlamentarne većine, pozicija direktora Porezne uprave FBiH pripala je SDP-u, a upravo Hasanović ima njihovu podršku. Ranije se Isović nadao da bi mogao imati podršku NiP-a, ali od toga nema ništa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.