REVIZIJA POKAZALA

Nikome nije jasno kako se prave: "Liste smrti" sve veće

U odnosu na prošlu godinu izdvojeno je 12 miliona KM manje za citostatike, iako broj pacijenata raste za 30 posto, kaže Zolj-Balenović

Pacijenti čekaju na spas. Facebook

22.7.2024

Dok onkološki pacijenti čekaju na svoj spas, izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH je do kraja ogolio odnos ove države prema onima koji su u stanju potrebe. Oni su analizirali stanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2023. godinu, a pod čijom ingerencijom je i famozni Fond solidarnosti, koji definira liste čekanje za lijekove, koje se u narodu nazivaju i „listama smrti“.

Prvi i osnovni problem Zavoda je to što nema dovoljno novca, odnosno zato što nadležni ne izdavajaju onoliko koliko to Zakon predviđa. Tačnije, uplaćeno je samo 25 posto sredstava koja su trebala biti uplaćena iz budžeta FBiH. U revizorskom izvještaju ističe se da je Zavod tražio sredstva od Ministarstva finansija i Vlade FBiH, no to ni prošle godine nije ispunjeno.

Alarmantna situacija

Situacija s listama čekanja je alarmantna, pa se samo za jednu godinu broj osoba koje traže spas povećao za više od 80 posto, odnosno sa 606 na čak 1.106. Ističu da najviše osoba čeka korištenje citostatika za liječenje oboljelih od karcinoma dojke i pluća (428) i korištenje citostatika za ostala onkološka oboljenja (339).

Da postoje brojni problemi u samom Zavodu, govori i revizorski izvještaj u dijelu gdje navode da im nije jasno kako su liste čekanja uopće sastavljene, jer ne sadrže broj bodova.

Eldina Zolj-Balenović, novinarka koja se bori s opakom bolešću, govori nam da je rad Zavoda i Fonda obavijen velom tajne i da stoga ne čudi da su podaci u vezi s liječenjem onkoloških pacijenata skriveni.

Zolj-Balenović: Liste su misterija. Anadolija

- Liste čekanja, komisije, termini sastanaka, broj osoba po kantonima koji čekaju su misterija. Pokušalo se sakriti i da je ove godine za citostatike 12 miliona KM manje novca planirano u budžetu u odnosu na prethodnu, a sve procjene i analize su pokazali da će broj onkoloških pacijenata rasti čak za minimalno 30 posto. Svjesno se ostavljamo bez terapije, svjesno i planski ubijaju građane ove zemlje – ističe Zolj-Balenović.

Moguće izliječiti

Predsjednica udruženja „Renesansa“ Enida Glušac ističe za „Avaz“ da se, prema Zakonu, na liste čekanja može staviti samo pacijent u slučaju da to ne ugrožava njegov život i zdravlje, što znači da se onkološki pacijenti, a pogotovo oni s metastazama, ne bi uopće trebali naći na ovoj listi.

- Neki od pacijenata ih s razlogom zovu „liste smrti“, jer mnogi i ne dočekaju lijek ili, kada ga dobiju, on više ne djeluje adekvatno, jer je bolest uznapredovala. Najveći je broj oboljelih od karcinoma dojke, jer je to bolest koja je uznapredovala. A tužno je, dok se karcinom dojke u 90 posto slučajeva može sasvim uspješno izliječiti, da se oboljeli osuđuju na dugotrajnu borbu – ističe Glušac.

Glušac: Nepravovremeno naručivanje. Fena

Naglašava i da periodično postoji problem s deficitinarnim citostaticima na kliničkim centrima, a u Zavodu govore da je problem zbog Zakona o javnim nabavkama, no isti zakon je i u RS i Brčko Distriktu, a kod njih nema problema. To znači da je, vjerovatno, problem u nepravovremenom naručivanju.

Dovoljna količina

Enida Glušac pojašnjava da farmaceutske kompanije nabavljaju dovoljnu količinu citostatika, ali s obzirom da to ih Zavod ne otkupi na vrijeme, njima ističe rok i onda se mora platiti uništavanje tih lijekova, dok neko umire zbog njihovog nedostatka. Zbog toga neke kompanije odustaju od nabavke tih lijekova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.