UDRUŽENJE POSLODAVACA

Smailbegović za "Avaz": Postojeće stanje najgora varijanta, hitno usvojiti zakon o posredovanju u zapošljavanju

Ovaj zakon čekamo već 10 godina i na listi je prioriteta Udruženja poslodavaca

Adnan Smailbegović. Fena

Alen Bajramovic

20.7.2024

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH prije dva dana nije bilo potrebne većine za usvajanje nacrta zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, koje se već duže vrijeme nameće kao prioritet u reformi tržišta rada u FBiH. Usvajanjem ovog zakona evidencija aktivnih i pasivnih tražitelja posla bi bila razdvojena, čime bi se konačno dobila jasna slika o raspoloživoj radnoj snazi u FBiH. Međutim, od potrebnih 41 za usvajanje je glasalo 36 delegata, dok je čak 16 bilo suzdržano.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbeegović kaže da je u pitanju jedan od ključnih iz seta zakona na kojima ovo udruženje insistira i radi u saradnji sa vlastima.

- Svakodnevno poslodavci ukazuju na potrebe radikalnih reformi u ovoj oblasti, a prije svega modernijem sistemu posredovanja u zapošljavanju i vođenju evidencija aktivnih tražitelja posla, te razdvajanja evidencija aktivnih i pasivnih trađitelja posla. Nije održiv sistem koji imamo danas, da se na evidencijama u FBiH vodi 265.000 nezaposlenih osoba, najvećim dijelom zbog zdravstvenog osiguranja, a u stvarnosti od tog broja nema više od 40.000 aktivnih tražitelja posla. Ovakav sistem je skup, neefikasan i potrebno ga je hitno mijenjati – kaže Smailbegović.

Dodaje da oko ovog pitanja postoji opći konsenzus, te vjeruje da postoje parlamentarni mehanizmi koji će omogućiti da se nastavi usaglašavanje ponuđenih rješenja, da se ovaj zakon što prije usvoji i stupi na snagu.

- Najgora varijanta za poslodavce je zadržati postojeće stanje na evidencijama za zapošljavanje i pri traženju radnika u kompanijama u FBiH. Ovaj zakon čekamo već 10 godina i na listi je prioriteta Udruženja poslodavaca. Razumijemo da nije jednostavno napraviti fiskalne reforme u FBiH i tu smo veoma strpljivi, ali vjerujemo da je ovo pitanje puno jednostavnije za riješiti. Zato pozivamo političare da što prije iskoordiniraju neophodna i u zakonu ponuđena rješenja, izbjegnu nepotrebne političke konotacije, vrate zakon u proceduru i usvoje ga u interesu i poslodavaca, i radnika, i vlasti – ističe Smailbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.