UKC TUZLA

Rok za ponude na novi tender još traje: Pacijenti 17 mjeseci nemaju terapiju!?

Na nabavku novog aparata za radioterapiju čeka se od februara prošle godine. Pala tri tendera, četvrti u toku

UKC Tuzla: Trakavica za trakavicom, pacijenti ispaštaju. Facebook

Alen Bajramovic

13.7.2024

Do 21. augusta traje rok za dostavljanje ponuda na novi tender Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla za nabavku aparata za radioterapiju, na koji se čeka gotovo 17 mjeseci, tačnije od februara prošle godine.

Nabavkom ovih uređaja bila bi prekinuta agonija više od stotinu onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog kantona koji zbog usluga radioterapije moraju putovati u druge kliničke centre u FBiH, ali i RS.

Teško oboljeli

Ipak, zbog činjenice da se radi o čak četvrtom pokušaju, nakon što su prethodna tri javna poziva pala zbog žalbi ponuđača, teško oboljeli građani sa strepnjom očekuju njegov epilog.

Amra Saračević, predsjednica Udruženja za podršku djeci i mladima oboljelim od malignih oboljenja „Pipol“ iz Tuzle, kaže da se nada da će ovaj tender, koji je nedavno raspisan od UKC-a Tuzla, napokon biti realiziran.

- Očekujemo da u predviđenom roku ta oprema bude stavljena u funkciju, jer sredstva su davno osigurana - kaže Saračević.

Vrijednost opreme iznosi oko 10 miliona KM, a sredstva za ove namjene osigurana su prije više od godinu i po. Novim javnim pozivom planirana je i edukacija osoblja, kao i zaključivanje ugovora s dobavljačem na period od sedam i po godina, čime su obuhvaćeni faze isporuke i instalacije opreme, garantni period od dvije godine, te period održavanja i servisiranja od pet godina.

Ipak, s obzirom na to da rok za dostavljanje ponuda traje do 21. augusta, nakon čega slijedi žalbeni rok, a da je za isporuku i instaliranje uređaja predviđeno šest mjeseci, neizvjesno je hoće li, čak i u slučaju da procedure budu maksimalno ubrzane, uređaji biti u funkciji do kraja godine.  

- I u slučaju žalbi, ako one budu i osnovane, nadamo se da će UKC Tuzla i Vlada TK iskoristiti sve pravne lijekove kako bi u nekom optimalnom roku izvršili nabavku barem jednog linearnog akceleratora - ističe Saračević.

Novi problem

Iz UKC-a Tuzla ranije su upozorili da više od stotinu pacijenata nije u mogućnosti da na vrijeme dobije radioterapiju, ali da je dodatni problem što broj oboljelih raste, jer se sedmično javi 15 – 20 novih pacijenata kojima je potrebna ova vrsta terapije.

- To zaista ukazuje na alarmantno stanje, ja bih ovo nazvala najvećom humanitarnom katastrofom u BiH nakon rata - kaže Amra Saračević.

Ne javlja se na telefon

Novi v. d. direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić ranije je pozvao Tužilaštvo da istraži moguće zloupotrebe.

No, u petak nije odgovarao na naše pozive i poruke kako bi nam rekao da li je i koliko do sada stiglo prijava na tender.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.