POTVRDIO ČLAN OO

Tokom tri dana Marša mira ljekarske ekipe imale više od 1.000 intervencija

Problem su visoke temperature i visok procenat vlage u zraku, što ljude iscrpljuje, kaže Bajrović

Marš mira. Avaz

Alen Bajramovic

10.7.2024

Tokom trodnevnog Marša mira Nezuk - Potočari, koji je završen danas dolaskom oko 6.000 učesnika u Memorijalni centar, ljekarske ekipe imale su više od 1.000 intervencija, potvrdio je za Avaz član Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici Mirsad Bajrović. S obzirom na napore kojima su učesnici izloženi, posebno na visokim temperaturama poput današnjih, radi se o uobičajenom broju intervencija

- Da nije bilo ovog smrtnog slučaja danas mogli bismo kazati da je sve ipak proteklo dobro i bili bismo presretni. Marš mira traje 20 godina i po prvi put nam se to desilo. Iskreno se zahvaljujem direktorici Hitne pomoći KS koja je u rekordnom roku stigla na lice mjesta i bila prisutna tokom obavljanja cijele procedure u slučaju ovog 67-godišnjaka. Inače smo navikli da je na Maršu mira stotine intervencija, a pogotovo je težak 10. juli, geografski, emotivno i svakako zahtjevno. U ova tri dana imali smo više od 1.000 intervencija koje su uglavnom bile vezane za žuljeve, uganuća, dehidracije i tako dalje i više od 1.000 prevoza ljudi. Problem su visoke temperature i visok procenat vlage u zraku, što ljude iscrpljuje. U samim Potočarima nije bilo značajnijih problema, osim što je jedan vojnik imao ujed pčele, ali je sve dobro prošlo - kazao nam je Bajrović.

Inače, Marš mira prate medicinski timovi domova zdravlja Tuzlanskog kantona, Hitna pomoć Kantona Sarajevo, ekipe prve pomoći Crvenog križa TK, uz podršku helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.